Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
PENAVA: TUŽAN DAN

Sjećanje na 97 poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara

Vukovar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
- Uz ponos i zahvalnost koju osjećamo prema tim ljudima, ostaje velika prazina u srcu kao i nespokoj zbog svih onih koji su po padu grada zarobljeni živi, a onda na okrutan način pogubljeni - rekao je gradonačelnik Penava

Diljem Hrvatske jučer se obilježavala 28. obljetnica smrti general – bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, a tom prilikom Vukovar se prisjetio i 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu tijekom obrane Vukovara.

Vukovar: otvoren novi prodajni centar Pevec U novootvorenom prodajnom centru zaposleno 50-ak osoba U gradnju prodajnog centra Pevec u Vukovaru uloženo 45 milijuna kuna

Obilježavanje sjećanja započelo je kod Spomen križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku, gdje je ujedno bio i cilj Memorijalne atletske utrke „Hvala vam za moj korak slobodni“ koja je započela  s mjesta pogibije Blage Zadre.

Trkače je dočekao ministar Davor Božinović, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić te drugi uzvanici koji su sudioicima utrke ulaskom u cilj podijelili zastavice Republike Hrvatske kao simbol slobodne i samostale države.

- Na ovaj način sjećamo se njihove žrtve, a ono što nam je sada na srcu je njihova hrabrost, odlučnost da se odupru daleko moćnijem neprijatelji i ispišu najslavnije stranice u povijesti stvaranja hrvatske države. Naša je obveza i kao sustava i kao države čuvati spomen na njih i prenositi ono što su napravili novim generacijama, kako se sve što se događalo u Vukovaru nikada ne bi prepustilo zaboravu - rekao je ministar Božinović.

Europski ADA kup Vukovarske mažoretkinje pobjednice Europskog kupa

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava kazao je kako je 16. listopad uvijek tužan dan za grad Vukovar.

- Podatak o broju stradalih policajaca u gradu Vukovaru govori o razini stradanja branitelja Vukovara u segmentu pripadnosti Ministarstvu unutarnjih poslova. Uz ponos i zahvalnost koju osjećamo prema tim ljudima, ostaje velika prazina u srcu kao i nespokoj zbog svih onih koji su po padu grada zarobljeni živi, a onda na okrutan način pogubljeni - rekao je gradonačelnik Penava.

Program obilježavanja nastavio se projekcijom filma „Smije li ratnik plakati“. Nakon toga uslijedio je odlazak do Spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara gdje im je odana počast uz paljenje svijeća.