Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Jeftinija toplinska energija

Solarno termalno polje u Borovu naselju

Foto: Grad Vukovar
Putem solarnih panela stanovnici dobivaju toplu vodu i toplinsku energiju

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak obišli su solarni park koji će toplinskom energijom snabdijevati centralni toplinski sustav putem kojega stanovnici stambenih objekata gradske četvrti Borovo naselje dobivaju toplu vodu i toplinsku energiju.

Projekt FILM-HARMONIJA Suradnja Vukovara i Zagrebačke filharmonije traje više od 20 godina

U sklopu projekta na krov skladišta u Borovu naselju postavljena je i četvrta fotonaponska elektrana (12 kW) koja ima dvojaku funkciju. Prvenstveno, proizvodi električnu energiju za potrebe kotlovnice i solarnog polja dok se viškovi električne energije prodaju u mrežu.

– Unatoč obustavi svih aktivnosti uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom radovi na proširenju polja nastavljeni su, s kašnjenjem od 2 mjeseca. Početkom lipnja dovršena je i druga faza gradnje polja s dodatnih 160 ploča čime smo pridonijeli smanjenju troškova za nabavu prirodnog plina kao glavnog energenta. Očekivani godišnji prinos ovog solarnog polja iznosi oko 900 MWh što je ušteda od 230.000 kn, što će omogućiti dodatno zadržavanje cijena toplinske energije kreirane 2016. Ova investicija ima i pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi jer se smanjuju emisije CO2 u okoliš za 210 tona godišnje – rekao je Lovrenščak.

Javni poziv Besplatno ljetovanje za 144-ero djece

Tijekom obilaska solarnog parka Penava je rekao da je Grad Vukovar nizom ulaganja u toplovodnu mrežu i toplinska postrojenja na području grada u proteklom razdoblju građanima omogućio da ne osjete poskupljenja koja su se događala na tržištu plina i struje jer u gradu Vukovaru nije bilo porasta cijene grijanja već niz godina.