Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Projekt FILM-HARMONIJA

Suradnja Vukovara i Zagrebačke filharmonije traje više od 20 godina

1/9
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Publika na koncertima uz uživanje u glazbi mogla je na velikom platnu pratiti i nijeme filmove Charlieja Chaplina „Mališan“ i „Pasji život“. Ravnateljica Gradskog muzeja Ruža Marić i Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije

Više od 20 godina traje suradnja Grada Vukovara i Zagrebačke filharmonije koja se ogleda u nizu koncerata u Vukovaru kao i raznim drugim projektima. Posljednji u nizu bio je projekt FILM-HARMONIJA u okviru kojega su u Vukovaru održane tri glazbene večeri u kojima Zagrebačka filharmonija prati filmove Charlieja Chaplina.

Radovi na Otoku športova bit će gotovi i prije roka Poznato kultno mjesto u Vukovaru dobiva novi i uređeniji izgled

Prema riječima ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar Ruže Marić suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom započela je još 1998. godine kada je ovaj svjetski poznati orkestar u još uvijek razrušenome gradu održao svoj prvi koncert.

– Bilo je to 27. svibnja 1998. kada je Zagrebačka filharmonija u perivoju razrušenoga Dvorca Eltz održala svoj prvi koncert u Vukovaru. Na koncertu je bilo više glazbenika nego gledatelja, ali to je svakako bio i svojevrsni povratak kulture u Vukovar poslije čega se ta naša suradnja samo nastavila. Od tada Zagrebačka filharmonija svake godine u Vukovaru održava koncert i to je nešto čime se Vukovar svakako može pohvaliti – rekla je Marić.

Na istom mjestu, ali 20 godina kasnije, Zagrebačka filharmonija je na isti datum održala koncert, ali tada u perivoju obnovljenog i uređenog Dvorca Eltz. Suradnja je nastavljena, a kruna toga bile su tri glazbene večeri u sklopu projekta FILM-HARMONIJA.

– Ova tri najnovija nastupa su za Vukovar zaista hvalevrijedan glazbeni događaj kakvim se malo tko može pohvaliti. U ovih 20 godina suradnje Zagrebačka filharmonija svojim nastupima uvijek promovira glazbenu kulturu i kulturnu baštinu Vukovara – istaknula je Marić.

Predstavljen projekt Veleučilišta Lavoslav Ružička STEP-UP Vukovar postaje pravi studentski grad – uređuje se novi praktikum

Govoreći o najnovijim nastupima u Vukovaru, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch kazao je da je FILM-HARMONIJA jedinstveni projekt koji spaja staro i moderno, odnosno dvije vrste umjetnosti – film i glazbu.

– Tako je i došlo do naziva FILM-HARMONIJA. U okviru koncerata donijeli smo drukčije izdanje nijemih filmova Charlieja Chaplina koje smo pratili svojom glazbom. Spajamo skečeve bezvremenskog Charlieja Chaplina i glazbu što je nešto potpuno drugačije. Zadovoljna je i publika od koje dobivamo samo riječi hvale jer ovakvo nešto zaista nije česta pojava – rekao je Boch dodajući kako su im svi nastupi u Vukovaru uvijek posebni, a kaže da se članovi orkestra i danas sjećaju ambijenta razrušenoga grada kada su održali koncert u perivoju Dvorca Eltz.

Prisutni na koncertima uz uživanje u glazbi mogli su na velikom platnu pratiti i nijeme filmove Charlieja Chaplina „Mališan“ i „Pasji život“. Inače, riječ je o projektu koji Zagrebačka filharmonija provodi u suradnji s Muzičkom omladinom iz Novoga Sada koji je financiran iz fondova EU. U sklopu projekta do sada su održani koncerti u Iloku i Novom Sadu, a poslije Vukovara, na jesen, projekt završava koncertima u Subotici. Ukupno će biti održana 24 koncerta.

djelatnici za Socijalnu samoposlugu Donacija Gradske uprave građanima u potrebi

Prema Bochovim riječima ovakvi koncerti kod publike naišli su na više nego dobar odjek tako da i ubuduće planiraju provoditi slične projekte. Podsjetio je da Zagrebačka filharmonija slične koncerte, uz nijeme filmove, u Zagrebu održava već sedam godina.