Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Radovi na Otoku športova bit će gotovi i prije roka

Poznato kultno mjesto u Vukovaru dobiva novi i uređeniji izgled

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Otok športova više neće biti otok jer je dio akvatorija nasut i spojen cestom s kopnom, a dobit će i pozornicu i gledalište uz Dunav

Tijekom proteklih desetljeća Otok športova, koji se nalazi gotovo u središtu grada, postao je jedan od prepoznatljivijih simbola Vukovara. Prepoznali su to i brojni posjetitelji koji uz šetnju središtem grada ne zaobilaze i ovaj otočić koji će uskoro dobiti novi uređeniji izgled.

Donacija gradu Zagrebu 200.000 kuna kao pomoć poslije potresa

Zečji nasipi prošlost

Naime, tijekom ljeta trebao bi biti završen projekt pod nazivom „Uređenje i zaštita od poplava Otoka športova u Vukovaru" financiranoga sredstvima Hrvatskih voda vrijedan više od 20,6 milijuna kuna.  

- Rok za završetak radova je 15. listopada, ali s obzirom na njihovu dinamiku, očekujemo da bi radovi mogli završiti do sredine kolovoza. Tada će Vukovar i Vukovarci dobiti novi, ljepši i uređeniji otok na ponos svih - rekla je Slađana Flačar Crvenka glavna inženjerka građevinske tvrtke Osijek - Koteks koja i izvodi radove.

Pojasnila je da će se na otoku i dalje nalaziti objekti koji su tamo bili i dosad poput restorana Vrške, Veslačkog doma i Agencije za vodne putove. Na otoku se nalazi i pristan turističkog broda Magenta 1. Međutim, okoliš oko tih objekata dobit će sasvim drukčiji i moderniji izgled. Prema idejnom projektu planirana kota obrane od poplava iznosi 82,70 metara nadmorske visine, ali je na zahtjev investitora, pri izradi glavnog projekta, kota obrane od poplava povišena za 30 cm u odnosu na idejni projekt. Tako je obaloutvrda povišena na 83 metra što odgovara visini vodostaja Dunava kada se proglašava izvanredno stanje obrane od poplava Grada Vukovara. U tu svrhu predviđena je izvedba zaštitnog zida te protupoplavne zaštite u obliku montažno-demontažnih elemenata po obodu „Otoka športova", uz crpljenje zaobalnih procijednih voda na tom području. Tako će, osim ako se ne dogodi nekakav novi povijesno visok vodostaj Dunava, zečji nasipi kojima su branjeni objekti na otoku postati prošlost. Vukovarci se i danas sjećaju vojske ljudi, vreća s pijeskom, mehanizacije i svega drugoga kako bi se zaštitili objekti i imovina na otoku.

Radovi na infrastrukturi ne staju Za više od 3,5 milijuna kuna uređuje se Bogdanovačka ulica

Bit će neprepoznatljiv

- Projektom uređenja i zaštite od poplava Otoka športova očišćeno je dno akvatorija južno od pristupne ceste, nasuli smo dio akvatorija, rekonstruirali obaloutvrde i rampe za spust čamaca, izradili zaštitni zid i protupoplavnu zaštitu, uredili zelene površine, pozornicu i gledalište te riješili oborinsku odvodnju i evakuaciju procijednih voda - kazala je Flačar Crvenka.

Bit će postavljene i nove klupe, koševi za smeće, stalci za bicikle, a vodilo se računa i o zelenilu jer su posađena nova stabla i trava. Po završetku projekta Otok športova više i neće biti otok, jer je dio akvatorija nasut te ga cesta spaja kopnom. Novost je i pozornica kao i gledalište uz Dunav na kojima će se moći održavati razni koncerti, predstave i slične manifestacije.

- Oni koji poznaju Vukovar Otok športova moći će prepoznati samo po objektima na njemu. Sve ostalo je ljepše, uređenije i kvalitetnije - zaključila je Flačar Crvenka.