Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Počela gradnja POS-ovih stanova u Biogradu na Moru

Stanovi za 36 obitelji, cijena ‘kvadrata’ 1120 eura

Gradnja POS-ovihh stanova u Biogradu
Foto: Grad Biograd na Moru
Sljedeće godine ovdje će niknuti šest građevina s uređenim okolišem i parkiralištem, rekao je ministar Predrag Štromar

U Biogradu na Moru svečano je položen kamen temeljac za novih šest zgrada iz Programa poticane stanogradnje. Dosad je više od 8000 mladih obitelji pomoću ove popularne mjere riješilo svoje stambeno pitanje, a ovdje će ih se useliti još 36, koje će uz stan dobiti i spremište i parkirno mjesto. Lokacija novih zgrada je Bilogorska ulica 5, a rok završetka radova predviđen je za 2019. godinu.

Domaćini iz TZ-a goste su odveli na izlete u blizini Biograda na Moru Biograd nagradio najvjernije goste Zahvalnice za četrdeset godina ljetovanja u Biogradu

Uspješan model

– Ovaj kamen koji polažemo neka bude simbol novog početka za 36 biogradskih obitelji. Sljedeće godine ovdje će niknuti šest građevina s uređenim okolišem i parkiralištem. Koliko za Biograd znači da 36 mladih obitelji ostane tu živjeti ne treba posebno naglašavati. Nastavimo zajedno graditi domove. Neka našim mladim ljudima Hrvatska ostane dom – rekao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar koji je položio kamen temeljac.

Planirana investicijska vrijednost novih šest zgrada s ukupno 36 stanova, ukupne neto površine 1937,76 m², iznosi oko 18,700.000 kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 2,900.000 kuna, a Grad Biograd sufinancirao je izgradnju s 2.500.000 kuna s PDV-om. Predugovorna cijena stana iznosi 1120 eura po četvornom metru. Radove će izvoditi zajednica izvođača, Centrogradnja d.o.o. i Titan Constructa d.o.o.

Od ukupno 8254 stana u 244 građevine dosad realizirane u sklopu POS-a, u Zadarskoj su županiji izgrađena 492 (u Benkovcu 15, u Biogradu 22, u Ninu četiri, u Pagu 15 i u Grad Zadru 436 u pet zgrada). APN u izgradnji trenutačno ima 64 stana u četiri grada i općine (Đurđevac 12 stanova, Punat 22 stana te Krk 30 stanova). Poticana stanogradnja pokazala se uspješnim modelom trajnog rješavanja stambenog pitanja, a za njim vlada veliki interes građana.

Subvencionirani krediti

– U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje pomoći i podrške tim mladim ljudima shvaćam kao obavezu i kao dužnost. U narednom razdoblju planiramo izgradnju još 1000 stanova POS-a. Ukupno će 9000 obitelji iskoristiti ovu mjeru koja im je možda i jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja – istaknuo je ministar Štromar i podsjetio da osim programa POS-a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima i drugi uspješan model stambenog zbrinjavanja, subvencionirane kredite za kupnju stana i kuće, odnosno za gradnju kuće. To je mjera koju je dosad prepoznalo oko 3400 obitelji, a u prvoj godini provedbe u tim se domovima rodilo više od 250 djece.

– Veselim se podacima za iduću godinu. S mjerom nastavljamo do 2020. godine, a vjerujem da će se nastaviti i dalje – poručio je ministar Štromar.

Općina Vir Turističko čudo na Viru - poručuje načelnik Kapović Nadmašili cijelu 2017. godinu