Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Suradnja poljoprivrednika

“Strojni prsten” doveo Slovence u Čazmu

Foto: Grad Čazma
Strojni prsten je udruženje poljoprivrednika koji dijele mehanizaciju

Tvrtka iz Dereze Dar blue i bioenergana u Grabovnici kraj Čazme ovih su dana ugostile svoje slovenske kolege poljoprivrednike. Cilj posjeta iznimno je vrijedna ideja o "strojnom prstenu", udruženju poljoprivrednika koji dijele mehanizaciju i tako smanjuju troškove uzgoja.

Dan Grada Čazme Projekt Natura donosi nove sadržaje u Čazmu

Poljoprivrednici udruženi u strojni prsten zajedno kupuju mehanizaciju poput prskalica, rasipača, sijačice, kultivatora i slično, zajedno koriste priključke te tako pojeftinjuju proizvodnju. Strojnim prstenom zaokružuje se proizvodnja te se omogućuje olakšano ulaganje u nabavu, uz smanjene troškove.

Nekoliko strojnih prstena već postoji u Hrvatskoj, a predstavnici slovenskog posjetili su Čazmu na preporuku načelnika prijateljske Općine Radlje ob Dravi Alana Bukovnika. Slovenski poljoprivrednici ponovno će posjetiti Čazmu i tom se prilikom sastati sa zainteresiranim poljoprivrednicima iz toga područja, koji će u budućnosti možda slijediti njihov primjer udruživanja.

Čazma s okolicom poznata je kao bogat poljoprivredni kraj pa bi poljoprivrednicima ova vrsta udruženja, osim uštede na troškovima proizvodnje, donijela i nova znanja, mogućnost korištenja raznih novih strojeva te u krajnjoj liniji povećanje njihove proizvodnje. 

Edukacije u čazmanskom vrtiću “Pčelica” Terapija igrom za bolji pristup djeci s teškoćama POS i u Čazmi Iza bivšeg Konzuma gradit će se stanovi