Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić održao radni sastanak s Martinom Dalić, predsjednicom uprave Podravke

Suradnja županije i Podravke na postojećim i novim projektima

Foto: VSŽ
Otvaranjem Podravkinih prerađivačkih pogona u Vukovarsko-srijemskoj županiji poljoprivredni proizvodi iz tog kraja dobili bi na važnosti

Od prvoga dana otkako je stupio na dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije, župan Damir Dekanić ukazuje na potrebu otvaranja novih radnih mjesta na njezinu području i iskorištavanja potencijala kojima  istok Hrvatske raspolaže. Jedan od takvih potencijala svakako je plodna zemlja koja iz godine u godinu daje velike poljoprivredne prinose.

Upravo o tome  je bilo riječi na radnom sastanku između Dekanića i predsjednice uprave Podravke d.d. Martine Dalić. Kako je rečeno, na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje u vidu traženja prostora kako bi Podravka d.d. na prostoru Vukovarsko-srijemske županije mogla proširiti svoje poslovanje i otvoriti mogućnost šire sirovinske osnovice.

Vidljivost županije

– Cilj i želja Podravke je smanjiti uvoz poljoprivrednih i inih sirovina, koje koristimo u našoj proizvodnji, te ih zamijeniti poljoprivrednim proizvodima koji  su proizvedeni u Hrvatskoj – rekla je Dalić nakon sastanka.

Dodala je da vjeruje da će se komunikacija s Vukovarsko-srijemskom županijom nastaviti kroz već započete projekte, ali i kroz mogućnosti koje donose nadolazeće godine, posebice one iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti koji predstavlja višegodišnji financijski okvir.

– Sigurna sam da će biti prilike za projekte i poslove koji će donijeti korist stanovnicima ove županije te se uklopiti i u Podravkin 
proizvodni program i potrebe –  poručila je Martina Dalić, dodajući da je svjesna potencijala kojima raspolaže Vukovarsko-srijemska županija.

Komentirajući održani sastanak, župan Dekanić rekao je da je cilj županije da bude vidljiva i prisutna u svim područjima života, a posebice u gospodarskim krugovima u Republici Hrvatskoj  te da istok Hrvatske ima osnova da u tome i uspije s obzirom na 
potencijale kojima raspolaže.

– Proizvodnja na ovom području sve je organiziranija, pa i  mogućnosti rastu iz dana u dan. Županijski projekti rastu, a veliki broj ih se bliži i svome završetku. Sukladno tome nužno je izraditi studije isplativosti i sondirati tržište kako bismo na vrijeme uočili  gdje ima prostora za plasman naših proizvoda na tržište – rekao je Dekanić.

Sastanak s upravom Podravke,  kaže župan, održan je baš na tu temu i bio je iznimno konstruktivan.

– Dogovorena je daljnja suradnja, a mi ćemo Podravku promptno izvješćivati o modelima i mogućnostima koje nudimo kako bismo suradnju realizirali na obostrano zadovoljstvo i ostvarili dobru proizvodnju – kazao je Dekanić.

Veliki potencijal

Govoreći o potencijalima kojima županija raspolaže, Dekanić je podsjetio na tisuće hektara najplodnijeg poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Govorio je o poljima pod pšenicom, kukuruzom, suncokretom te sve većem broju poljoprivrednika koji se odlučuju za uzgajanje povrća koje je iznimno traženo na domaćem tržištu, ali i u inozemstvu.

Sve su značajnije poljoprivredne površine koje se navodnjavaju što dodatno pospješuje prinose. Prema riječima župana, za 
Vukovarsko-srijemsku županiju najbolje bi bilo kada bi se otvorili prerađivački pogoni za tvrtku kao što je Podravka jer bi onda 
poljoprivredni proizvodi još više dobili važnosti. To bi, kako je rekao, oživjelo brojna sela na istoku Hrvatske.