Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Projekt vrijedan 73 milijuna kuna za razvoj turizma

Terme Lipik – projekt koji na mala vrata vraća Lipik na kartu turističkih destinacija

Foto: Lipički compas
Potpisano je pet ugovora vrijednih 148 milijuna kuna

Pet ugovora za isto toliko europskih projekata vrijednih 148 milijuna kuna potpisano je protekli tjedan u Pleternici. Bespovratna sredstva u iznosu od 125 milijuna kuna povukli su Požeško-slavonska županija te gradovi Pakrac, Lipik i Kutjevo.

Nova veza dvaju gradova Turistički vlakić za bolju povezanost Lipika i Pakraca

Najvredniji ugovor

Gradonačelniku Lipika Vinku Kasani ugovor je za projekt “Terme Lipik” uručio potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić. Projekt Terme Lipik sastoji se od tri komponente: Vile Zinke – interpretacijskog centra, Narodnih kupki i perivoja. Projekt zapravo obuhvaća obnovu gotovo cijelog parka u Lipiku, rekonstrukciju objekta Vile Zinke („Vila dobre vode“), u kojem će se na inovativan način interpretirati termalna baština Lipika, popraćena modernim tehnologijama, te rekonstrukciju i opremanje objekta Narodnih kupki, u kojemu će se moći iskusiti termalne terapije u spa ambijentu. Nositelj projekta je Grad Lipik, a partneri projekta su Toplice Lipik i lipička Turistička zajednica. Ukupna vrijednost projekta je 73 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose gotovo 62 milijuna kuna.

– Ovo je najvredniji ugovor koji smo dosad potpisali, a odnosi se na razvoj turizma u Lipiku. Vlada je prepoznala naše potrebe, kao i činjenicu da je Lipik turistički grad te sam siguran da će se nakon provedbe ovog projekta dogoditi puno pozitivnih stvari za naš grad – rekao je gradonačelnik Kasana.

Gradnja i uređenje Lipika U Poduzetničkoj zoni radi se kanalizacija, uređuje nogostup

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik, dok su partneri na projektu Specijalna bolnica za rehabilitaciju Lipik te gradska Turistička zajednica Grada. U pripremi su sudjelovali djelatnici Gradske uprave, Lipičkih toplica te razvojnih agencija LIRA i PANORA.

Obnova perivoja

– Projekt Terme Lipik važan je već samim tim što je vezan uz turizam. On na mala vrata vraća Lipik na kartu turističkih destinacija, što naš grad i zaslužuje i na kojoj je i bio. U interpretacijskom centru Vile Zinke dobit ćemo multifunkcionalni prostor za prezentaciju turizma i sve one atraktivne sadržaje koji su vezani za vodu, bit će to nešto što se neće moći vidjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj. Ništa manje važna nije ni obnova našeg perivoja te Narodnih kupki. To su tri vrlo bitna i vrijedna elementa koja će upotpuniti izgled grada vizualno, ali isto tako i sa svojom turističkom ponudom – ističe Kasana.

Turistički sadržaji bit će prilagođeni malim skupinama i pojedinačnim posjetima “Lipik je grad koji je stvoren za uživanje, rekreaciju i odmor, želimo da to i ostane”

Treba reći i da je Grad Lipik jedan od partnera Požeško-slavonske županije u projektu “Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije”, koji se, između ostalog, odnosi i na izradu projektno-tehničke dokumentacije za toplovod u Lipiku. Ukupna vrijednost projekta je 1,9 milijuna kuna, od kojih su 1,6 milijuna kuna bespovratna sredstva.