Grad Solin i solinska Turistička zajednica pokrovitelji su i ovogodišnje, 4. Zlatne Solinke, prvog od pet ovogodišnjih natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa, održanog u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije.
Prilika za mlade kuhare
– Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma za afirmaciju mladih kuhara, stjecanje novih kulinarskih znanja i vještina te razmjenu iskustva. No najveći zadatak Hrvatskog kuharskog kupa promocija je hrvatskih kulinarskih tradicijskih proizvoda i jačanje lokalnih proizvođača te njegovanje kulinarske baštine i njezina implementacija u modernu kuhinju – istaknuli su organizatori pri proglašnju pobjednika.
Pobjedu u ukupnom poretku izborile su domaće snage, Tina Đerek s pomoćnicom Helenom Režić koje su predstavljale novi hotel “Cvita” iz Splita.
Pripremile su najbolje hladnu platu i glavno jelo, a u desertu bile su druge. Drugo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Dariju Špeharu i Igoru Julariću iz hotela “Plitvice” i restorana “Lička kuća” iz Plitvičkih jezera, a debitant Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz varaždinskog boutique hotela “Park” osvojili su treće mjesto.
Natjecalo se devet ekipa kuhara (glavni kuhar i pomoćnik) iz Pule, Čakovca, Varaždina, Zagreba, Orahovice i Plitvičkih jezera. Jela su ocjenjivali članovi stručnog žirija sastavljenog od vrhunskih kuhara, članova Sekcije ocjenjivača HKS-a: Ivo Ribarević, Marinko Jurešić i Dragica Lukin. Proslavljenom kuharu Ivi Ribareviću uručena je lenta akademika kulinarstva. Zajednički su mu je uručili gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Jozo Gale. Radom na području kulinarstva znatno je pridonio razvitku hrvatske kulinarske misli i prakse te je izabran u društvo Hrvatskih kulinarskih akademika koje čini dvadesetak hrvatskih kuhara.
Natjecatelji su pripremali tri slijeda jela. Predjelo je bilo svečana hladna plata pripremljena od pastrve, svježeg sira i povrtne garniture, potom toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od janjećeg buta, ružmarina, češnjaka i sezonskog povrća i hladni desert pripremljen od naranče, badema i čokolade.
Nastavak u Bjelovaru
Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima majstora carvinga Ivana Ursića i Dijane Jeličić iz Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije koji su pripremili predivan aranžman od voća i povrća.
Organizator je za natjecatelje prvi dan susreta organizirao i razgledanje Solina.Susretu su nazočili i članovi HKS-a koji su nedavno sudjelovali na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu i osvojili brojne medalje. Jedan od njih je ujedno i predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije, solinski chef Ante Ojdanić koji je osvojio broncu za pripremu svečanog menija u pet sljedova, kojim je predstavio sve krajeve Hrvatske. Hrvatski kuharski kup nastavit će se početkom ožujka na Plitvičkim jezerima, a potom u Bjelovaru i Vinkovcima te završnicom u Pregradi.