Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
”Zlatnom Solinkom” počeo Hrvatski kuharski kup

Tina Đerek i Helena Režić najbolje - oduševile su platom i glavnim jelom

Natjecalo se devet timova kuhara iz Pule, Čakovca, Varaždina, Zagreba...
1/5
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Proslavljenom kuharu Ivi Ribareviću uručena je lenta akademika kulinarstva

Grad Solin i solinska Turistička zajednica pokrovitelji su i ovogodišnje, 4. Zlatne Solinke, prvog od pet ovogodišnjih natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa, održanog u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije.

Djeca u Solinu Grad koji s pravom nosi titule – Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece U najmlađem hrvatskom gradu živi oko 6500 djece

Prilika za mlade kuhare

– Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma za afirmaciju mladih kuhara, stjecanje novih kulinarskih znanja i vještina te razmjenu iskustva. No najveći zadatak Hrvatskog kuharskog kupa promocija je hrvatskih kulinarskih tradicijskih proizvoda i jačanje lokalnih proizvođača te njegovanje kulinarske baštine i njezina implementacija u modernu kuhinju – istaknuli su organizatori pri proglašnju pobjednika.

Pobjedu u ukupnom poretku izborile su domaće snage, Tina Đerek s pomoćnicom Helenom Režić koje su predstavljale novi hotel “Cvita” iz Splita.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Pripremile su najbolje hladnu platu i glavno jelo, a u desertu bile su druge. Drugo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Dariju Špeharu i Igoru Julariću iz hotela “Plitvice” i restorana “Lička kuća” iz Plitvičkih jezera, a debitant Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz varaždinskog boutique hotela “Park” osvojili su treće mjesto.

U zaseoku Ninčevići otvorena nova OŠ Kralja Zvonimira naselje Ninčevići U Solinu otvorena novoizgrađena osnovna škola

Natjecalo se devet ekipa kuhara (glavni kuhar i pomoćnik) iz Pule, Čakovca, Varaždina, Zagreba, Orahovice i Plitvičkih jezera. Jela su ocjenjivali članovi stručnog žirija sastavljenog od vrhunskih kuhara, članova Sekcije ocjenjivača HKS-a: Ivo Ribarević, Marinko Jurešić i Dragica Lukin. Proslavljenom kuharu Ivi Ribareviću uručena je lenta akademika kulinarstva. Zajednički su mu je uručili gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Jozo Gale. Radom na području kulinarstva znatno je pridonio razvitku hrvatske kulinarske misli i prakse te je izabran u društvo Hrvatskih kulinarskih akademika koje čini dvadesetak hrvatskih kuhara. 

Natjecatelji su pripremali tri slijeda jela. Predjelo je bilo svečana hladna plata pripremljena od pastrve, svježeg sira i povrtne garniture, potom toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od janjećeg buta, ružmarina, češnjaka i sezonskog povrća i hladni desert pripremljen od naranče, badema i čokolade.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Poduzetnička sinergija grada Solina Ninčević zahvalio ljudima koji zapošljavaju, uplaćuju poreze i doprinose razvoju Solina

Nastavak u Bjelovaru

Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima majstora carvinga Ivana Ursića i Dijane Jeličić iz Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije koji su pripremili predivan aranžman od voća i povrća.

Organizator je za natjecatelje prvi dan susreta organizirao i razgledanje Solina.Susretu su nazočili i članovi HKS-a koji su nedavno sudjelovali na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu i osvojili brojne medalje. Jedan od njih je ujedno i predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije, solinski chef Ante Ojdanić koji je osvojio broncu za pripremu svečanog menija u pet sljedova, kojim je predstavio sve krajeve Hrvatske. Hrvatski kuharski kup nastavit će se početkom ožujka na Plitvičkim jezerima, a potom u Bjelovaru i Vinkovcima te završnicom u Pregradi.

Solin Dobre vijesti Solin neće podići visinu paušalnog poreza za privatne iznajmljivače Solin - Zimski festival Treću godinu traje zimski festival Gastronomske večeri, izleti, tečajevi starih zanata na Solin Winterfestu