Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Tradicija

"Tjedan kajkavske kulture" od 2. do 9. rujna u Krapini

Tjedan kajkavske kulture
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Na Zagorskom gospodarskom zboru predstavit će se oko 260 izlagača, a nakon poduzetničke priče, posjetitelji će moći uživati u večerima kajkavskih popevki u petak i subotu, 7. i 8. rujna

Ovogodišnji "Tjedan kajkavske kulture", manifestacije kojoj je cilj njegovanje kulture i tradicije kajkavskog govornog područja, održat će se u Krapini od 2. do 9. rujna, a organizatori najavljuju bogat kulturni program te očekuju dolazak 50.000 do 60.000 posjetitelja.

Zagorje ABECEDA prirode Zagorje abeceda prirode Malo drugačija škola: Staza kroz krošnje, hologrami, učionica na otvorenom

Program s u krapinskoj gradskoj vijećnici predstavili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, direktorica Turističke zajednice Krapine Nedeljka Vodolšak, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina i umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki Siniša Leopold.

"Tjedan kajkavske kulture" svečano će biti otvoren u nedjelju, 2. rujna u 17 sati na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, nastupom više od 400 mališana obučenih u tradicionalne narodne nošnje. Okosnica programa bit će tradicionalni 53. Festival kajkavskih popevki te Međunarodni sajam gospodarstva "Zagorski gospodarski zbor".

- Gospodarski zbor prije svega radimo zbog naših gospodarstvenika, obrtnika i poduzetnika koji su u zadnjih pet godina napravili sjajan posao. Još tamo 2009./ 2010. dok je krenula recesija, napravili su sjajan posao jednom pametnom politikom u ulaganje znanja svojih zaposlenika u nove tehnologije. Uz minimalno smanjivanje broja zaposlenih, savršeno su iskoristili ulazak Hrvatske u Europsku uniju i na veliko tržište od 500 milijuna ljudi - istaknuo je župan Željko Kolar.

Željko Kolar 25. obljetnica osnutka Župan Kolar: Zagorci nakon 25 godina imaju dobro uređenu županiju

Na Zagorskom gospodarskom zboru predstavit će se oko 260 izlagača što bi, kako je rečeno, trebalo osnažiti zagorske poduzetnike koji su među najvećim izvoznicima. Program Zagorskog zbora na rasporedu je od četvrtka do subote na prostoru igrališta Osnovne škole "Ljudevit Gaj" u Krapini.

Nakon poduzetničke priče, posjetitelji će moći uživati u večerima kajkavskih popevki u petak i subotu, 7. i 8. rujna.

- U subotnjoj večeri predstavit ćemo 22 nove popevke, a od toga dvije pjesme koje su od posebnog glazbenog izričaja, ja bih ih nazvao etno kaj. To su pjesme koje odudaraju od klasičnih krapinskih popevki. Večer ranije će se pak moći čuti brojne popevke koje svi rado pjevamo, ali i neke koje smo već pomalo zaboravili, ali u dosta novih aranžmana i izvođača - kazao je umjetnički ravnatelj Festivala Siniša Leopold. Od 'zvučnijh imena', kako je rečeno, nastupit će Mia Dimšić, Minea, Miro Ungar, Zdenka Kovačiček…

Festivalu popevki u četvrtak, 6. rujna, prethodit će i dječji festival "Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu".

zavod za zapošljavanje Sjajni rezultati u Krapinsko-zagorskoj županiji Ostvarili najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj

Posjetitelji će također imati priliku uživati i u koncertima estradnih zvijezdi - Maje Šuput, Gazdi i Željka Bebeka, priređena je i besplatna izložba popularnih oldtimera.

Tjedan kajkavske kulture i pripadajuće programe i ove su godine pokroviteljstvom podržali Ministarstvo kulture (za Tjedan kajkavske kulture), predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović (Festival kajkavskih popevki) te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (U ozračju kaja).

I ove godine će posjetitelji iz Zagreba do Krapine moći doći popularnim 'cugom' Krapekom koji će voziti zadnja tri dana festivala.

folklor 20. smotra dječjeg folkora Bjelovarsko-bilogorske županije Najmlađi zaplesali folklor u Čazmi