Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Godina na izmaku bila je puna događanja i projekata

Tomašević: Radimo na stvaranju što boljih uvjeta za život i poslovna ulaganja

1/4
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Županija kao osnivač srednjih škola radi na novom modelu Poljoprivredno-prehrambene škole prema kojemu će učenici koji završe srednjoškolsko obrazovanje biti spremni za vođenje obiteljskih gospodarstava

Godina na izmaku u Požeško-slavonskoj županiji bila je puna događanja i projekata. Kontinuirano se radilo na novim projektima kako bi se stanovnicima omogućili što bolji uvjeti za život i poslovna ulaganja.

Županija je donijela program potpora poljoprivredi za razdoblje do 2020. godine po kojemu se dodjeljuju potpore za sufinanciranje nabave crne svinje, zatim sufinanciranje osposobljavanja poljoprivrednika i kamata na poljoprivredne kredite te ostalih programa za razvoj poljoprivrede.

Vijenci za poginule branitelje Obilježena 27. obljetnica tragedije na Papuku Vijenci za vitezove koje Požeština nikad neće zaboraviti

– Svjesni smo da razvoj županije nije ostvariv bez povezivanja znanosti i gospodarstva i na tome se intenzivno radi. Raspisujemo redovno natječaje za dodjelu studentskih stipendija te tako stipendiramo više od stotinu studenata s područja županije – kazao je na početku župan Alojz Tomašević (na slici).

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL

Županija kao osnivač srednjih škola radi na novom modelu Poljoprivredno-prehrambene škole prema kojemu će učenici koji završe srednjoškolsko obrazovanje biti spremni za vođenje obiteljskih gospodarstava. Naime, ova škola imenovana je regionalnim centrom kompetencija u poljoprivredi i prehrani i bit će dio mreže dodatno opremljenih strukovnih škola s visokom razinom stručnosti nastavnika, a u svrhu olakšavanja daljnjeg razvoja i usklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Subvencioniranje kredita

Upravni odjel za gospodarstvo i graditeljstvo sudjeluje u projektima i izradama strategija koje provode gotovo sva ministarstva u zemlji. Za razvoj projekta crne slavonske svinje utrošeno je u okviru tri projekta 16.600 kuna.

Crna svinja fajferica Požeško-slavonska županija potiče uzgoj autohtone pasmine Sve više OPG-ova želi proizvoditi slavonsku fajfericu

Organizatorima manifestacija koje doprinose promicanju poljoprivrede i ruralnog razvoja iz županijskog je proračuna dodijeljeno 60.700 kuna, a u prvih šest mjeseci donacije su ostvarila 43 OPG-a u ukupnom iznosu od 298.000 kuna. Nastavljena je provedba projekata iz ranijih razdoblja subvencijom kamata na odobrene poduzetničke kredite. U prvih šest mjeseci ove godine na ime subvencije kamate kredita poduzetnicima je isplaćeno 33.000 kuna.

– Osnivanjem Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje za tri županije započele su aktivnosti oko izrade potrebne projektne dokumentacije za gradnju, a naša županija sukladno ugovoru sudjeluje u troškovima funkcioniranja – napominje požeško-slavonski župan Tomašević.

Hrvatska turistička zajednica osigurala je 55.000,00 kuna za ovaj projekt Postavljene ciklo stanice diljem županije

Županija kontinuirano surađuje s Hrvatskim centrom za razminiranje i jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nalaze minski sumnjiva područja (Pakrac, Lipik). Projektom razminiranja poljoprivrednih površina iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. razminirano je ukupno 3,7 milijuna četvornih metara.

Važno je spomenuti i besplatni vlak koji je uz sufinanciranje Županije i HŽ Putničkog prijevoza počeo voziti 8. listopada ove godine. Vlak je namijenjen redovnim studentima i učenicima koji se školuju za zanimanja kojih nema u Požeško-slavonskoj županiji. Vlak vozi petkom iz Zagreba za Požegu, a nedjeljom u obrnutom smjeru.

Ulaganje u budućnost

– Besplatnim putovanjima u Zagreb smanjit će se troškovi studiranja. Želimo pomoći obiteljima čiji se studenti i učenici školuju izvan naše županije, jer putovanja kući za vikend veliko su opterećenje za njihove kućne proračune – rekao je Tomašević.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Na kraju razgovora župan se osvrnuo na rad Regionalnog koordinatora razvoja Požeško–slavonske županije koji, istaknuo je, intenzivno radi na pripremi i provedbi projekata.

– Ulažući u smještajne kapacitete, razvoj OPG-ova, energetske obnove školskih objekata i druge aktivnosti, ulažemo u svoju budućnost i budućnost naše djece te pomažemo gospodarskom rastu i razvoju naše Županije, kao i što ugodnijem življenju u našem prekrasnom kraju – zaključio je župan.

Bolja zdravstvena zaštita i uvjeti u Domu zdravlja

U području zdravstva pokrenut je 5,8 milijuna kuna vrijedan projekt “Dom zdravlja – centar zdravlja” kojim će se unaprijediti zdravstvena zaštita i poboljšati uvjeti u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije i osam koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Doneseni su programi javnozdravstvenih mjera u zaštiti zdravlja te zaštiti od zaraznih bolesti, a dana je i suglasnost za izgradnju nove ambulante u Čaglinu za djelatnosti dentalne i obiteljske medicine te patronaže.

Prijam kod župana za Najljepši školski vrt Poljoprivredno-prehrambena škola Prvi put se prijavili i odmah osvojili priznanje