Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 15 pregleda
Održana prva večer Heritage tales - pričam ti priču

Turisti “na sri rive” kao doma uz domaća jela od srdele

Biograd na Moru
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Svi akteri pričaju priče kako bi nas gosti upoznali, doživjeli i saznali nešto više – ističe direktorica TZ-a grada Biograda Ivana Kulaš

Biogradski projekt “Heritage tales - pričam ti priču” osmišljen je kao slavlje tradicijskih običaja vezanih za namirnice, običaj, dio nošnje, opreme, ali i priču o sebi, odrastanju, običajima ili dogodovštinama.

– Turistička zajednica grada Biograda i Udruga selekta, u suradnji s raznim subjektima koji na posredan ili neposredan način utječu na kreiranje turističkog proizvoda, odvažila se na ovaj korak pričanja priča i kreiranja doživljaja za sve posjetitelje jer vjerujemo da je ključ svakog uspjeha čovjek. Svi akteri u kreiranju turističkog doživljaja pozvani su pričati priče na svoj odnosno naš način kako bismo povezali prošlost i sadašnjost, dakle pričamo priče da bi nas gosti upoznali, doživjeli i saznali nešto više – ističe direktorica Turističke zajednice grada Biograda Ivana Kulaš.

Dječji vrtić u Biogradu na Moru Natječaj Biogradu na Moru odobreno pola milijuna kuna za dječji vrtić

Mijenjaju se lokacije i sadržaji

Projekt se izvodi na različite načine. Mijenjaju se lokacije, sadržaji i gosti, a cilj je samo jedan - dobra zabava, ležerno druženje i međusobna interakcija turista i lokalnog stanovništva.

– Gostoprimstvo, srce, temperament i običaji najbolje su odlike našeg nasljeđa i želimo to prenijeti gostima – kažu u Biogradu na Moru.

Istodobno se kroz manifestaciju prezentiraju proizvodi i ponuda biogradskog ruralnoga kraja i gastro kulture.

Prva tematska večer u okviru “Heritage talesa” održana je prošli tjedan i izazvala je golem interes među posjetiteljima.

Glavni gat na biogradskoj rivi bio je prepun gostiju koji su željeli okusiti srdelu, plavu ribu koja je othranila generacije biogradskih ribara i težaka, a kojoj je večer bila posvećena. Domaćini su demonstrirali pripremanje srdele na razne načine, a mogli su se kupiti autohtoni otočni proizvodi ili saznati kako se srdele prerađuju.

Najviše je interesa izazvao središnji stol uređen poput izvornih starinskih stolova biogradskih baka i prabaka koje su muževe i sinove dočekivale sa starinskim jelima od srdela kad bi se vraćali s mora. Biogradske domaćice servirale su pripremljenu hranu “odvažnim” turistima koji su sjeli za stol i kroz razgovor, šalu i druženje, osjetili atmosferu “kao doma”, ali ‘’ na sri rive ‘’ kako bi se to reklo po biograjski.

Gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez Regionalni dani EU fondova Grad Biograd na Moru primjer je razvoja gospodarstva uz pomoć EU fondova

Gosti ispunili novi mul

– Ponosni smo što je prva tematska večer prošla u izvanrednoj atmosferi s mnoštvom koje je jedva stalo na novi mul. Sad možemo definitivno reći da organizacijom ovog događanja stvaramo kvalitetan temelj za rast same manifestacije i uključivanje raznih subjekata iz područja poljoprivrednog i turističko-ugostiteljskog sektora, kako bismo zajedničkim snagama dodatno promovirali destinaciju i proizvodno-uslužni potencijal ovoga kraja – zaključuje direktorica Kulaš.

Ovim projektom otvaraju se mogućnosti prezentacije ponude privatnog i javnog sektora iz grada i okolice, a na svim budućim sudionicima priča o biogradskom nasljeđu je da manifestaciju grade dodajući joj originalne i autentične začine vlastite lokalne recepture koja uvijek ima snažan identitet u pričama o zgodama i nezgodama u slavu života, običaja i tradicije.