Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
spaljivanje korova

U Karlovačkoj županiji za vikend 22 požara na otvorenom

Foto: Davor Javorović/PIXSELL/Ilustracija
Mjesto spaljivanja biljnog otpada mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova, do 200 metara od šume, a uz mjesto spaljivanja stalno mora biti netko tko će na kraju pogasiti preostali žar

U Karlovačkoj županiji su tijekom proteklog vikenda gorjela 22 požara na otvorenom prostoru, pa vatrogasci ponovno pozivaju vlasnike zemljišta da se kod spaljivanja korova i drugog raslinja pridržavaju propisanih protupožarnih mjera.

Sjednica održana na daljinu Vijećnici se odrekli naknada za ožujak i uštedili 30.000 kuna

Karlovački Centar 193 u ponedjeljak je izvijestio da su požari gorjeli na području Karlovca, Ozlja, Plaškog, Saborskog, Josipdola, Slunja, Generalskog Stola, Vojnića, Barilovića, Draganića, Rakovice, Duge Rese i Ribnika. Požare je gasilo 139 vatrogasaca s 40 vozila.

Spomenuti apel vlasnicima poljoprivrednih površina uputio je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković. Napomenuo je da mjesto spaljivanja biljnog otpada mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova, do 200 metara od šume, a uz mjesto spaljivanja stalno mora biti netko tko će na kraju pogasiti preostali žar.

Franković je istaknuo da je svako spaljivanje potrebno prijaviti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu. To je propisano odlukom o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, a za nepridržavanje su propisane novčane kazne.

U slučaju nepridržavanja mjera zaštite od požara lokalne jedinice mogu zabraniti svako spaljivanje na otvorenom.

TEMA: SUKOB INTERESA Edukativna radionica za dužnosnike Karlovačke županije i vijećnike Županijske skupštine

Duhovitim objavama oglasili su se ozaljski vatrogasci na svojim društvenim mrežama te upozorili neodgovorne spaljivatelje da su oni vjerojatno ručali sa svojim obiteljima, ali su vatrogasce dočekali "hladni ručkovi i ljute supruge".

Kada su morali gasiti jedan požar u vrijeme večere, one koji su ga zazvali nazvali su "teškim igračima" i zamolili ih barem miran san noću.