Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Na moja.kutina.hr razvija se digitalizacija i projekt “Otvoreni Grad – grad Kutina”

U Kutini uskoro online ispunjavanje i predaja svih gradskih obrazaca

Kutina
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Kutinčani mogu plaćati 2D račune kao i pregledavati isplate iz gradske blagajne u realnom vremenu

U Kutini je predstavljen i drugi dio projekta Otvoreni Grad – grad Kutina, u suradnji s tvrkom Libusoft Cicom. Otvoreni Grad – grad Kutina (moja.kutina.hr) je web-platforma koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama te daje uvid u funkcioniranje grada i to sve na jednom mjestu.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „ETNOGRAFSKI ZAPISI PO MOSLAVINI I ŠIREM ZAVIČAJU“ Životno djelo etnologinje Slavice Moslavac

Niz servisa

Podsjetimo, već postojećem sustavu informiranja građana dodan je iProračun, implementiran i predstavljen prije godinu dana, a od tada je web platforma moja. kutina.hr dobila još novih servisa – Financijske kartice, Otvoreni podaci, mojProračun, iTransparentnost, a u najavi su Digitalni obrasci. Time će građani Kutine dobiti jedinstveno web-mjesto za sve važne informacije, ali i digitalne servise koji će im olakšati i ubrzati administrativne procese prema Gradu.

– Grad Kutina strategiju razvoja oslanja na napredna tehnološka, digitalna rješenja, a svoje aktivnosti, procese i smjernice djelovanja stavlja ponajprije u službu svojih građana. Pri tome je koncept otvorenog i transparentnog upravljanja Gradom okosnica promišljanja o budućnosti zajednice. Digitalizacija pridonosi efikasnijem upravljanju Gradom, optimizaciji investiranja, ostvarivanju ušteda i bržem donošenju odluka što za građane u konačnici znači kvalitetniji i bolji životni standard – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić istaknuvši kako je upravo digitalizacija gradske uprave ono što je u 2020. godini omogućilo nesmetan rad i komunikaciju gradske uprave sa sugrađanima. On je pozvao sugrađane da istraže sve mogućnosti i sve informacije platforme Otvoreni grad koju mogu pronaći putem web stranice https://moja.kutina.hr.

Projekt Smart&Kind privlači pozornost inozemnih giganata Huawei Hrvatska iskazao zanimanje za pilot-projekt pametne poslovne zone u Kutini

A što sve građani Kutine mogu pronaći na moja.kutina.hr? Tu je SIG – Sustav informiranja građana – digitalni servis koji ubrzava proces obrade i praćenja predmeta. Servis potpuno otvoren prema građanima putem kojeg imaju mogućnost uvida u svoje predmete u svim fazama rješavanja. iProračun brzo, točno i ažurno građanima prezentira sve relevantne informacije vezane uz proračun. Daje detaljan pregled gradskog proračuna, uvid u glavne gradske prihode, investiranje u školstvo, zdravstvo, vrtiće, kulturu, sport, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i sve ostale informacije važne za održavanje i podizanje standarda naprednog grada po mjeri svojih stanovnika. Gradu pak, ovaj sustav omogućava kvalitetnu komunikaciju s građanima što u konačnici učvršćuje povjerenje i jača osjećaj sigurnosti.

„Financijske kartice“ siguran je i diskretan servis putem kojeg građani imaju uvid u izdane gradske račune te mogućnost plaćanja putem 2D bar-koda. Servisu se pristupa putem autentifikacije, a svi podaci su aktualni i ažurirani te dostupni u bilo kojem trenutku. „Otvoreni podaci“ daju građanima cijeli niz različitih javno dostupnih informacijama o Gradu – prikaz relevantnih statističkih, brojevnih i raznih drugih pokazatelja sistematiziranih na jednom centralnom mjestu. Između ostalog mogu prikazivati podatke Državnog zavoda za statistiku (o stanovništvu, broju rođenih i umrlih, migracijama stanovništva, zaposlenosti, građevinarstvu, turizmu, školstvu, prometu…).

Željko Turk strategija razvoja U korak s tehnologijom – digitalizacija Gradske uprave i širokopojasni internet

Tu je i „mojProračun“ – moderna aplikacija za participativno budžetiranje koja građanima pruža mogućnost da na jednostavan način, kroz intuitivno online rješenje, iskažu svoje mišljenje i predlože kako treba usmjeriti sredstva proračuna za predstojeću godinu. Grad Kutina želi znati mišljenje građana i čuti njihove želje, a argumentirani i utemeljeni prijedlozi dobrodošli su i biti će uvršteni u gradske planove.

Partner domaća tvrtka

„iTransparentnost“ je online aplikacija koja na dnevnoj bazi daje pregled svih isplata iz proračuna Grada prema pojedinim pravnim subjektima. Građani će moći u pretraživaču pronaći podatke o isplatama za proračunsku godinu, a klikom na pojedinu stavku dobiti dodatne informacije koje su sadržane u financijskim izvještajima Grada.

Pula Pula među pet najboljih pametnih gradova Digitalno poslovanje uveli 2007. i građanima olakšali proceduru

Uskoro na moja.kutina.hr stižu „Digitalni obrasci“ – servis putem koji će građani moći online ispuniti i predati obrasce.

– Bit će moguće ispuniti, predati i pretraživati različite obrasce putem online servisa koji pojednostavnjuje proces, štedi vrijeme i otklanja dvojbe oko toga što i kako ispuniti i kome predati – objašnjavaju u kutinskoj gradskoj upravi.

Grad Kutina je za partnera u projektu Otvoreni grad odabrao domaću tvrtku Libusoft Cicom.