Dva autohtona proizvoda promovirat će se ove nedjelje u Humu - najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske, gdje se u subotu održava 3. Festival industrijske konoplje, jedini takav u hrvatskim okvirima, a u nedjelju 17. izdanje tradicionalne smotre istarskih rakija. Program su predstavili Aleksandar Merlak i Marin Zornada iz Udruge Hum, koja je organizator humskog vikenda, te Mila Nežić iz Turističke zajednice, suorganizatora manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Buzeta.
Treći festival industrijske konoplje započinje u subotu u 13 sati, što je dobra prilika za pobliže upoznavanje s biljkom oko koje se vežu mnoge kontroverze, a zapravo je jako korisna i ljekovita, iako nedovoljno iskorištena. U sajamskom dijelu programa predviđena je prezentacija i degustacija proizvoda od konoplje, a sudjelovat će petnaestak izlagača.
U sklopu festivala održat će se i predavanja koja će trajati od 15 do 18 sati. Neki od predavača jesu Bojan Aleksić koji će govoriti o autonomnoj kući u Istri u skladu s prirodom, Borut Šket – sa temom o gradnji prve ekološke kuće od konoplje u Sloveniji. Za večernju zabavu bit će zadužen DJ.
Stižu proizvođači rakija iz cijele Hrvatske
Nedjelja će u Humu proteći u znaku 17. izdanja tradicionalne smotre istarskih rakija koja se održava uz slogan: Domaća rakija je naša medižija. Cilj je popularizacija domaćih rakija i očuvanje tradicijske proizvodnje. Na manifestaciji obično sudjeluju proizvođači rakija iz cijele Hrvatske, a posjeti je oko 1000 ljubitelja rakija također iz cijele Hrvatske.
Jedna od novosti ovogodišnje Smotre je ta da će osim uobičajenog žirija rakije ocjenjivati i kušati Povjerenstvo za senzornu analizu vina i jakih alkoholnih pića i članovi, certificirani senzorni analitičari Instituta za poljoprivredu i turizam.
Proizvođači svoje uzorke rakija mogu predati od 10 do 12 sati na ocjenjivanje u Polači u Humu, i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji.
Rakije će se degustirati od 13 sati kupnjom čašice za degustaciju. Osim degustacije domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način, tijekom cijelog dana posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda istarskih jela: maneštru, bakalar, pečene kestene... Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati, a feštu od rakij svojim će nastupom začiniti Night Express band, priopćili su iz TZ Buzeta.