Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Uz nove tehnologije muzeji postaju sve atraktivnija odredišta

U Noći muzeja digitalna budućnost, izravna videoveza s Pakracom, 3D ispisi...

Tema požeške Noći muzeja bila je “Inovacije i digitalna budućnost”
1/16
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Umreženi videovezom s Gradskim muzejom Pakrac, Požežani su u sklopu programa “Muzej u Muzeju” imali priliku uživo pogledati što se to događa u pakračkom, a Pakračani što se događa u požeškom muzeju

Četrnaesto izdanje Noći muzeja, koje je ove godine bilo posvećeno temi “Inovacije i digitalna budućnost”, u požeški je Gradski muzej privuklo brojne posjetitelje na besplatne programe. Cilj priredbe bio je razbiti predrasude o tome kako su muzeji zatvorene i samo nekima dostupne ustanove. Ovogodišnja tema izabrana je kako bi se sagledale muzejske mogućnosti i pokazala veća dostupnost sadržaja novoj muzejskoj publici.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Cesarić Obilježena godišnjica rođenja Dobriše Cesarića “Pjesnik koji nas je obilježio, zadužio i uputio”

O životinjama i ljudima

Uz nove tehnologije, muzeji sve više postaju atraktivni i uzbudljivi prostori koji omogućavaju da posjetitelj, prema ponuđenoj tehnološkoj razini, istinski doživi povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost. Program su požeški muzealci osmislili u suradnji s Muzejom grada Pakraca, Osnovnom glazbenom školom Pakrac, Glazbenom školom Požega i udrugom “Kvizoljupci Zlatne doline”.

– Uz gostujuću izložbu “O životinjama i ljudima”, program smo napravili tako da svatko pronađe nešto što ga zanima – kazala je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

Specifičnost ovogodišnjeg programa bilo je “umrežavanje” videovezom s programom Gradskog muzeja Pakrac. Požežani su tako u sklopu programa “Muzej u Muzeju” imali priliku uživo pogledati što se to događa u pakračkom, a Pakračani što se događa u požeškom muzeju. Na početku zajedničkog dijela programa prisutne u dvama muzejima pozdravile su ravnateljice Mirela Pavličić Hein i Jelena Hihlik, koje su razmijenile i čestitke. Naime, požeški muzej ove godine slavi 95., a pakrački 10. obljetnicu. Ovom, prvi put realiziranom obliku suradnje, prisustvovali su i čelni ljudi dvaju gradova – Darko Puljašić i Anamarija Blažević.

Skradinski buk U Noći muzeja i Nacionalni park Krka Čarobna škrinja skrivat će tajne tradicijskih zanata

Radionica kolaža

Uz razgledavanje već spomenute izložbe Etnografskog muzeja u Zagrebu “O životinjama i ljudima”, koja govori o odnosu čovjeka prema životinjama kroz povijest sa socijalnog, gospodarskog i znanstvenog stajališta, posjetitelji su mogli vidjeti i čuti nastupe učenika glazbenih škola iz Požege i Pakraca. Održana je i demonstracija 3D ispisa. Najmlađi su pod vodstvom Sanje Mišić i Monike Kostić uvježbavali svoje umijeće i kreativni izričaj na radionici kolaža “Osjeti, vidi i doživi umjetnost”. Još jednom je predstavljen i projekt eMuzej, čija je svrha popularizacija baštine Požege i Požeštine nizom zanimljivih interaktivnih edukativnih sadržaja u muzeju. Cilj je bio korisniku pobuditi interes za kulturnu baštinu kako bi postao redoviti posjetitelj muzeja.

Na kraju je održan i kviz znanja, na kojemu su sudionici odgovarali na pitanja vezana uz muzeje i muzejsku djelatnost. 

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Darko Puljašić Darko Puljašić, gradonačelnik Požege: 'Ostvarili smo projekte koji će još dugo biti osnova budućnosti grada' Zelena i plava Hrvatska ujedinile se na požeškom Vincelovu Specijaliteti Slavonije i Jadrana zamirisali Zlatnom dolinom