Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Okončan projekt "Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si" u Našicama, slijedi novi

U novom projektu "Zaželi" 60 žena brinut će o 300 starijih Našičana

1/2
Foto: Grad Našice
Ministar Aladrović uručio je gradonačelniku Miletiću novi ugovor za drugu fazu projekta "Zaželi"

Održana je završna konferencija projekta “Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si”. Nositelj projekta, koji je trajao 30 mjeseci, bio je Grad Našice, uz glavne partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, regionalni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Našice, a izradila ga je Našička razvojna agencija NARA. Projekt vrijedan više od sedam milijuna kuna u 100-postotnom iznosu financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Predviđeno oko pola milijuna kuna Grad Našice kupit će radne bilježnice i zbirke za sve osnovce

Brinule o 320 korisnika

Tijekom dvije godine u projekt je bilo uključeno 320 krajnjih korisnika, za koje se brinulo 50 zaposlenih žena.

– Pomogli smo našim starijim sugrađanima, ali i omogućili novo zapošljavanje na području Našica onoj skupini koja je teže zapošljiva, a to su žene starije dobi – rekao je gradonačelnik Josip Miletić, koji se posebno zahvalio Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću.

Foto: Grad Našice

– Projekt je doista hvalevrijedan te prijeko potreban, osobito u Slavoniji i Baranji, gdje je puno starijih i nemoćnih. U projektu je sudjelovalo 50 zaposlenih žena i 200 krajnjih korisnika, odnosno svaka žena brinula se za 4 korisnika. Međutim, u projektnim aktivnostima bilo je angažirano jako puno ljudi, a kako su dvije zaposlenice preminule, umjesto njih su zaposlene zamjene. Što se tiče krajnjih korisnika, u projektu ih je bilo oko 320, zbog odlaska u domove, selidbe i slično – naveo je voditelj projekta Pavlović.

Grad Našice obilježava 791. rođendan, a realiziraju se brojne najavljene investicije Povijesni projekti – od obnove dvoraca Pejačević do gradnje Doma zdravlja

Zaposlenice su pomagale u dostavi namirnica, kuhanju i čišćenju, kao i u socijalnoj integraciji razgovorima i druženjima s korisnicima. Nedugo nakon završetka projekta “Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si”, započela je druga faza projekta “Zaželi – program zapošljavanja žena”.

Vrijedan 5 milijuna kuna

Cilj mu je osigurati nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju. Programom “Zaželi” zapošljava se više od 6000 žena u Hrvatskoj, koje pomažu u 35.000 kućanstava, i vrijedan je više od milijardu i pol kuna.

Blagdan sv. Florijana, svog zaštitnika, vatrogasci proslavili na novoj adresi Grad osigurao novi prostor za JVP Našice te nabavio opremu i vozila

– Ministar je povjerio meni kao gradonačelniku projekt “Zaželi” kojim će biti zaposleno 60 osoba, a one će se brinuti o 300 starijih osoba. Druga je faza ukupne vrijednosti pet milijuna kuna i realizirat će se u idućih 18 mjeseci. Zahvaljujem i Razvojnoj agenciji, a posebno ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću na potpisivanju ovog ugovora – zaključio je gradonačelnik Miletić.