Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Izložba kod Vukovarske kuće

U Park-šumi Adica za građane i turiste ‘oživili’ stare tradicijske zanate

1/2
Foto: TZ Vukovar
U prostoru su izloženi tkalački stanovi, lončarska kola, kotao za pečenje rakije i slični stari alati i proizvodi. Tu je i puno etnodetalja

Uz niz već prepoznatljivih turističkih proizvoda Vukovar je ovog ljeta dobio još jedan turistički sadržaj namijenjen turistima, ali i domaćima. Naime, Turistička zajednica Grada Vukovara u Park-šumi Adica, kod Vukovarske kuće, otvorila je izložbeni prostor u kojem su izloženi stari i zaboravljeni tradicijski zanati.

Novih 10 mjesta U četvrti Borovo naselje uređeno parkiralište

– Imamo u tome prostoru tkalačke stanove, lončarska kola, kotao za pečenje rakije i slične stare alate i proizvode. Tu je i puno etnodetalja i sve smo lijepo uredili. Sve to se može pogledati u radno vrijeme Vukovarske kuće s tim da imamo i druge planove koje planiramo realizirati u budućnosti, a sve s ciljem popularizacije starih i pomalo zaboravljenih zanata koje više ne srećemo u svakodnevnom životu – kaže direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić.

Objašnjava kako je za ovu izložbu iskorišten prostor koji je namjenski građen za radionice starih zanata, ali koji kao takav do sada nije profunkcionirao na taj način. Sada je taj prostor konačno iskorišten za namjenu za koju je i planiran što Park šumi Adica i samom Vukovaru daje novi sadržaj. Kako bi osigurali izložbeni materijal Turistička zajednica je neke eksponate dobivala i od građana koji su ih držali po podrumima kuća i sličnim mjestima.

– Vjerujemo kako će ovi zanati i proizvodi kod turista, kao i samih građana, izazvati interes. Radi se o zanatima kojih gotovo da više nema, a na ovaj način mi ih želimo popularizirati i na neki način oživjeti. To je dio naše prošlosti i mislimo kako bi trebao ostati „živ“ – ističe Sekulić.

Projekti Mirovne grupe mladih Dunav Volonteri iz 10 država Europe u Vukovaru

Upravo zato s početkom škole planiraju započeti i s održavanjem radionica u okviru kojih bi zainteresiranima pokazivali kako se nekada radilo. Kako bi u tome uspjeli, probat će pronaći i osobe koje znaju više o tim zanimanjima ili pak znaju kako se nekada radilo. U početku će radionice biti namijenjene djeci, a poslije, ovisno o interesu, i za ostale građane. Inače, turistički rezultati Grada Vukovara iz godine u godinu sve su bolji. Ističe to i Sekulić dodajući kako su i ovogodišnje brojke hvalevrijedne i pokazuju velik interes turista za Vukovar i njegove znamenitosti.

– U prvih šest mjeseci ove godine bilježimo određen pad, ali razlog je tome što se smanjio broj djece koja dolaze u Vukovar u sklopu nastave iz povijesti i što djeca koja dolaze iz okolnih mjesta više ne spavaju u Vukovaru kao ranije. Međutim, kada se izuzmu ti podaci za prvih šest mjeseci ove godine, imamo povećanje broja noćenja za 16 posto i dolazaka za 10 posto. U srpnju, kada nije bilo đačkih ekskurzija, imamo povećanje broja noćenja za 36 posto i 14 posto više dolazaka. U prvih 20 dana kolovoza broj noćenja povećan je 91 posto – zaključila je Sekulić.

U gradu podno Srđa otvorena trgovina “Vrhunsko vukovarsko” Vukovarski proizvodi u Dubrovniku na dohvat ruke turistima iz cijelog svijeta Studenti Mario Rajšić prvak Europe u šutiranju trica