Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Svečana sjednica

U Pazinu proslavljen Dan Istarske županije

Dan Istarske županije
1/8
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Istra i danas živi i baštini ideale i vrijednosti antifašizma i njima se vodi u svemu što čini - istaknuo je Flego

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Pazinu je proslavljen Dan Istarske županije i 25. obljetnica njezina osnutka te 75. obljetnica rujanskih odluka iz 1943. godine o sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra te pripadajućih otoka s maticom Hrvatskom.

Podsjetivši kako su rujanska zbivanja 1943. godine jasno odredila budućnost Istre, koja je težila za nacionalnim i socijalnim oslobođenjem od tuđinske vlasti te koja se na samome početku opredijelila za demokraciju, antifašizam, poštovanje ljudskih prava i suživot, istarski župan Valter Flego je rekao da je Istra "postala brend" te kako ljudi "dolaze u destinaciju koja se zove Istra".

Valter Flego i Lora Vidović Župan Flego: Solidarnost je ključ istarskog uspjeha na svakome području

- Rezultat je to jasne vizije razvoja koju smo imali od samih početaka, ali ne na štetu našeg stanovništva ili prirode i okoliša. Istra i danas živi i baštini ideale i vrijednosti antifašizma i njima se vodi u svemu što čini - istaknuo je Flego.

Po njegovim riječima, upravo je zato Istri "očuvanje Uljanika i brodogradnje u Puli od strateške važnosti". 

- Na Vladi kao najvećemu pojedinačnom vlasniku je da nađe dugoročno održivo rješenje jer, kako bismo bili konkurentni, moramo poticati istraživanje, inovacije i izvoz - poručio je Flego.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je s tim u vezi kako je problem s Uljanikom postao najkrupniji gospodarski problem Istre te jedan od krupnih gospodarskih izazova kojima se bavi Vlada.

- Zajednički tražimo rješenje za održivost hrvatske brodogradnje na zdravim temeljima i tržišnim načelima. Dobra volja i želja da se osiguraju radna mjesta i nastavi proizvodnja su tu - istaknuo je ministar Cappelli i podsjetio kako je Vlada na sjednici u Puli poslala poruku partnerstva i suradnje te je prihvatila mnoge projekte koji će, kako je rekao, "generirati nova radna mjesta". 

Valter Flego Novac EU U Istru stiže 32 milijuna kuna

Izaslanik hrvatske predsjednice, saborski zastupnik Anton Kliman je rekao da je očuvanje Uljanika i uopće hrvatske brodogradnje, za što su se javno opredijelili svi politički čimbenici, pitanje očuvanja jedne sjajne gospodarske tradicije i vjerodostojnosti Hrvatske kao zemlje pomorske orijentacije te očuvanja radnih mjesta i socijalne stabilnosti.

Osim toga, ocijenio je, očuvanje brodogradnje test je iskrenosti naše "opredijeljenosti i sposobnosti da sačuvamo nenadomjestivu osnovu industrijskog, a samim time i ukupnoga gospodarskog razvoja, osnovu koja znači vlastiti znanstveni, tehnološki i proizvodni razvoj".

- Samim tim, radnici Uljanika, kao i radnici '3. maja', braneći svoja radna mjesta i zahtijevajući mjere koje će omogućiti nastavak proizvodnje, nisu samo branitelji svojih radnih mjesta, nego i branitelji važnoga nacionalnog i državnog interesa. Država je, kao i županija, to prepoznala i očekivati je angažman koji će hrvatskoj brodogradnji omogućiti oporavak i razvoj na zdravim osnovama - poručio je Kliman i dodao kako su uloga i odgovornost Istarske županije u tom procesu razmjerne stupnju decentralizacije kojemu teži. 

Rovinj rekordni rezultat Rovinj je prvi u Hrvatskoj ostvario tri milijuna noćenja, 5 dana ranije u odnosu na prošlu godinu

Potpredsjednik Udruge saveza antifašističkih boraca Istarske županije Romano Božac ocijenio je kako "pojavu revizionizma ne treba omalovažavati jer time vrijeđamo vlastito dostojanstvo i žrtve pale za slobodu".

- Imamo pravo biti ponosni na Pazinske odluke. Oslobodili smo se sami i pridružili modernoj antifašističkoj Europi. Pobijedili smo i budimo ponosni na našu povijest obnavljajući antifašističke spomenike, suprotstavljajući se ekstremističkim pogledima na svijet - istaknuo je Božac.  

Prije svečane sjednice na spomeniku u pazinskome Parku narodnog ustanka položeni su vijenci.

Istarska županija Uspjeh na natjecanjima Župan Flego primio učenike državne prvake