Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Pilot-projekt podizanja novih mješovitih ekoloških nasada

U Poljoprivredno-prehrambenoj školi niče inovativni voćnjak 
s 14 različitih vrsta voća

Foto: pszupanija.hr
Projekt školskog voćnjaka vrijedan je 2 milijuna kuna

Potaknuti činjenicom da voćarska proizvodnja u Hrvatskoj već dugi niz godina ima karakteristike konvencionalne proizvodnje, s velikim pritiskom na ekologiju i okoliš, u požeškoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi odlučili su se za realizaciju pilot-projekta podizanja mješovitog nasada ekološkog voćnjaka na mjestu bivšeg konvencionalnog nasada jabuka, a sve u sklopu projekta Regionalnog centra kompetencija za poljoprivredu.

Učenik škole u Pleternici zaprijetio učiteljici, škola poslala policiju u njegov dom Ravnatelj: A što da nismo reagirali na prijetnje učenika?

Cilj je ulagati u razvoj novih tehnologija i inovacija u ekološkoj proizvodnji voća i standardizirati je prenoseći najnovija znanja i agrotehnike proizvodnje na učenike.

Teorija i praksa

Projekt vrijedan oko 2 milijuna kuna dijelom se financira iz vlastitih sredstava škole, sredstava Požeško-slavonske županije te iz samog projekta. Osim moderne mehanizacije, edukativni ekološki nasad sadržavat će sustav navodnjavanja te solarne ploče da bi se postigao neovisan i moderan način navodnjavanja.

– Želimo u ovom kraju osim razvijenog vinogradarstva i vinarstva pokrenuti i voćarstvo. U suradnji s Veleučilištem u Požegi počeli smo krčiti stari voćnjak i pripremati ga za ekološki nasad novih voćnih vrsta. Ovo je jedinstven primjer inovativnog i eksperimentalnog voćnjaka jer će biti 14 različitih voćnih vrsta od kojih će svaka imati po pet sorti – kaže ravnateljica škole Marija Grgić.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja strateški važnog ugovora Gradnja brze ceste s izlaskom na autocestu riješit će problem prometne izolacije

Učenici će tijekom pripreme steći teorijsku i praktičnu podlogu, nakon čega uz razvoj poduzetničke ideje po završetku škole mogu osnovati svoj OPG, pisati poslovni plan, prijaviti se za određene mjere ruralnog razvoja, studirati ili pokrenuti svoje nasade.

Profesor Veleučilišta u Požegi Tomislav Soldo, koji je ujedno i odradio tehnološki dio projekta, ukratko je objasnio na koji način se sadnja odrađuje.

– Imamo selekcionirane vegetativne podloge, uglavnom na bujnost. Ako želimo imati visoko intenzivnu proizvodnju, moramo uzeti najslabije bujne podloge te ih pri sadnji malo izdići da podloga bude na svjetlu kako bi se dodatno smanjila bujnost. Takve podloge rađaju odmah po drugoj godini, a u trećoj godini ulaze u rod kao što je primjer kod jabuke. Ključ svega je dobro upariti podlogu i sortu – objasnio je Soldo.

Kaptolski će učenici lakše učiti uz pametnu ploču Ulaganje u obrazovanje jedan je od preduvjeta ostanka mladih Kaptolski će učenici lakše učiti uz pametnu ploču

Župan Alojz Tomašević obišao je učenike koji su sudjelovali u sađenju ekološkog voćnjaka te je i sam sudjelovao u sadnji jedne voćke.

‘Moderna podloga za učenje’

– Ponosan sam što se u našoj školi danas može naći jedinstven primjer modernog i ekološkog voćnjaka. Učenicima moramo omogućiti dobru, ali i modernu podlogu za učenje i pokazati im kako da to znanje prenesu u rad i u svoje obiteljsko gospodarstvo. Ova škola osnovana je da bude poveznica školskog rada i gospodarstva, a ovim voćnjakom pokazuje se da je ta poveznica itekako važna i otvara mnoge mogućnosti – istaknuo je Tomašević.

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u fokusu lipičkih vlasti Novcem EU grade dva poduzetnička inkubatora za novi zamah razvoju grada