Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Učenik škole u Pleternici zaprijetio učiteljici, škola poslala policiju u njegov dom

Ravnatelj: A što da nismo reagirali na prijetnje učenika?

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Roditelji kažu da dijete nije prijetilo, nego da je malo živahno, a ravnatelj Hrvoje Galić dodaje da je na poteškoće s učenikom upozoren početkom školske godine

- U školi je valjda došlo do nekakve svađe među djecom i moj je sin navodno nešto neprimjereno rekao jednoj učiteljici. Umjesto da nas nazovu da se vidi što je, iz škole su nam poslali policiju koja nam je pretražila kuću – kaže otac sedmogodišnjeg učenika prvog razreda područne osnovne škole iz Slavonije. 

Inicijativa učenika OŠ Eugena Kumičića Učenici žele rampu na prilazu školi

Pretraga obiteljske kuće

Zbog navodne prijetnje učiteljici prvašić je bio udaljen iz škole, tako da osam dana nije pohađao nastavu. Nakon toga vraćen je u školu. Policija je po zaprimljenoj prijavi pretražila obiteljsku kuću u kojoj s roditeljima živi dječak, no nije našla ništa što bi se moglo dovesti u vezu s izrečenom prijetnjom. Dječakov otac kaže da je policija postupila korektno i da na nju nema nikakve zamjerke, ali da je škola zakazala.

– Ravnatelj je pozvao moju suprugu na razgovor, a nakon toga poslao nam je policiju. Šokirani smo tim postupkom, to je sramota. Prijetnja? Moj sin jest malo življi, hiperaktivan, ali zar da sedmogodišnje dijete nekome prijeti? Pa to nema nigdje, to su gluposti! On nije srednjoškolac – rekao je dječakov otac.

Iz Policijske uprave požeško-slavonske odgovorili su nam da su zbog informacije da vlasnik nezakonito posjeduje vatreno oružje na temelju naredbe Općinskog suda u Požegi za pretragu stana i drugih prostorija pretražili obiteljsku kuću, pri čemu nije pronađeno vatreno oružje, streljivo i slični predmeti.

Besplatna prehrana u osnovnim školama za djecu iz socijalno ugroženih obitelji Zdravi obroci za osnovce i treću godinu, uskoro bi na jelovniku trebali biti proizvodi domaćih poljoprivrednika

Ravnatelj škole u Pleternici Hrvoje Galić kaže da je na uočene poteškoće koje učenik ima upozoren početkom školske godine te da je pedagoška služba uključena već u listopadu 2018. On navodi da se nizom pedagoških postupaka pokušalo utjecati na promjenu u ponašanju učenika, a u studenom 2018. o svemu je obaviješten i Centar za socijalnu skrb.

– Problematično se ponašanje, koje među ostalim uključuje i različite oblike prijetnji, nastavilo. U trenutku kada je dijete počelo spominjati oružje, procijenio sam da je potrebno u to uključiti i nadležnu policijsku postaju. Škola je odgovorna i za sigurnost ostalih učenika u školi, a naravno i za sigurnost djelatnika škole. Prijavu sam podnio tek nakon konzultacije s policijskim službenicima. Ne znam što bi bilo da nismo reagirali, a da se pročulo o kakvim je prijetnjama riječ – kaže ravnatelj Galić. 

Održali više od 30 sastanaka

Prema njegovim riječima, odrađeno je više od 30 sastanaka, razgovora, radionica, pokušali su s nagrađivanjem za dobro ponašanje... Razgovarali su s obiteljskim pedijatrom, liječnikom školske medicine. Dijete je upućeno na niz drugih razgovora, pregleda, kompletira se dokumentacija... Sve to, priznaje, ide vrlo sporo, ali škola na to ne može utjecati. 

– Prijetnje su dio stalno prisutnog problema, bilo ih je više tijekom godine. Škola problem pokušava riješiti koliko je to moguće u suradnji sa svim sudionicima u odgojno-obrazovnom procesu. U postupak smo uključili i nadležnog liječnika školske medicine i radi se na promjeni modela školovanja učenika – zaključio je ravnatelj. 

Gradonačelnica Antonija Jozić s volonterima iz udruge Udruga za sport i rekreaciju 'Grbavica' Neumorni volonteri sami obnavljaju dom