Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Cilj je razviti kritičnu svijest mladih o miru, ljudskim pravima, klimatskim promjenama

U projektu EU Walk the Global Walk sudjelovalo je do sada 14 srednjih škola iz Istarske županije

Foto: Istarska županija
Na Međunarodnoj ljetnoj školi, koja se u sklopu projekta održavala ovog ljeta u Lisabonu, sudjelovali su učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina

U sklopu projekta EU Walk the Global Walk, Mobilizing European young people in support of the Sustainable Development Goals, Istarska županija organizira međunarodnu Globalnu šetnju koja će se održati u petak u Puli.

Dječja biciklijada MALIŠANI NA CESTI Održana dječja biciklijada u Labinu

Srednjoškolci ciljane grupe

Globalna šetnja središnji je događaj na projektu, provodi se u obliku mirnog mimohoda za klimu, na kojem će svake od tri godine trajanja projekta, u drugom istarskom gradu, sudjelovati učenici iz istarskih srednjih škola sa svojim profesorima.

Tema ovogodišnje Globalne šetnje je “Održivi gradovi i zajednice”, koja ujedno predstavlja Cilj održivog razvoja broj 11, o kojem su učenici imali prilike više naučiti u sklopu radionica održanih u prošloj školskoj godini putem projekta. Spomenuta šetnja ujedinit će inicijativu “Protiv klimatskih promjena”, koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg te aktivnost u sklopu projekta Walk the Global Walk kojima je cilj buđenje svijesti o klimatskim promjenama i održivosti planeta Zemlje. Glavni cilj projekta je razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

UNICEF PULA Dječji vrtić 'Mali svijet' počinje s radionicama Rastimo zajedno

Walk the (Global) Walk svojevrsni je nastavak uspješnog projekta EU Do the Right(s) Thing! u kojem je sudjelovalo 6 partnera iz Italije, Francuske i Hrvatske, među njima i Istarske županije. Projektom se želi razviti kritička svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

Ciljane grupe su učenici srednjih škola, nastavnici u srednjim školama, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

Počelo sedmo izdanje festivala svjetla Visualia PULA Otvoren 7. festival svjetla "Visualia"

Projekt se bavi promoviranjem Ciljeva održivog razvoja koje su članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. godine, s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.

Projekt u svom fokusu tijekom tri školske godine ima nekoliko ciljeva održivog razvoja: COR 11. Održivi gradovi i zajednice, COR 13. Zaštita klime, i COR 16. Mir, pravda i snažne institucije.

U prvoj godini provedbe projektnih aktivnosti sudjelovalo je 14 srednjih škola s područja Istarske županija, iz svih istarskih gradova, koje su tijekom školske godine 2018./2019. imale prilike više naučiti o Cilju održivog razvoja br. 11 „Održivi gradovi i zajednice“.

Pula TEATAR NARANČA ‘Prometna džungla’ u Zajednici Talijana Circolo

Tijekom projekta profesori i učenici imali su niz aktivnosti. Projekt obuhvaća aktivnosti u sklopu kojih se održava trening profesora kako bi ih pripremili za provedbu edukativnih radionica u školama, tu su i edukativne radionice koje profesori provode u školama s ciljem upoznavanja i osvještavanja učenika o problemima održivog razvoja s naglaskom na temu koja je te godine u fokusu. Peer edukativne radionice održavaju se na temu Ciljevi održivog razvoja, a provodi ih vanjski edukator s ciljem osposobljavanja mladih leadera koji će promovirati načela i smjernice COR-adirekt, no među svojim vršnjacima pripremajući ih za aktivni angažman.

I na kraju, tu je i globalna šetnja – manifestacija koja se održava u svakoj od lokalnih zajednica projektnih partnera čime se želi podići svijest o bitnim razvojnim pitanjima ključnim za održiv razvoj društva i Zemlje. Učenici će hodajući centrom gradova govoriti o temi održivog razvoja koja se obrađuje pojedine školske godine.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u Puli Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti Pulski trg pretvoren u info punkt: Djeca i ostali građani sudjelovali u promicanju sigurnosti u prometu

Najprije natjecanje

Sudionicima je posebno zanimljiva i Međunarodna ljetna škola koja se održava jednom godišnje i na kojoj sudjeluje pet učenika i jedan profesor iz svake partnerske regije/države.

Ove su godine Istarsku županiju u Međunarodnoj ljetnoj školi u Lisabonu koja je trajala od 30. lipnja do 5. srpnja predstavljale učenice iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin u pratnji profesorice Tine Težak. Sudjelovanju u Ljetnoj školi prethodilo je natjecanje u kojem su učenici srednjih škola morali izraditi promotivni materijal koji najbolje opisuje ovogodišnju temu u fokus „Održivi gradovi i zajednice“.