Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Luka Vukovar generator je razvoja Vukovara i županije

U prva četiri mjeseca pretovareno 101 posto više tereta nego u isto vrijeme lani

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Iznimno je važno što je Dunav kod Luke Vukovar plovan 365 dana u godini

Tijekom 2018. godine Luka Vukovar pretovarila je 342.000 tone različitih tereta, što je za 37,4 posto više nego godinu dana ranije. To je, prema službenim podacima vukovarske luke, poslije Domovinskog rata jedan od najboljih poslovnih rezultata Luke Vukovar. Potvrdio je to i direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak upozoravajući kako je vukovarska luka jedan od generatora razvoja ne samo Vukovara nego i Vukovarsko-srijemske županije, kao i cijeloga istoka Hrvatske.

Analiza Ministarstva financija Vukovar u vrhu po davanju za gospodarstvo

Isplata radnicima za djecu

– Ovi dobri rezultati rada Luke Vukovar, kada je riječ o povećanju pretovara, rezultat su porasta gospodarskih aktivnosti u Vukovaru, na istoku Hrvatske, ali i okolnim državama – rekao je Kuprešak napominjući kako je iznimno važno što je Dunav kod Luke Vukovar plovan 365 dana u godini. To omogućava da se vukovarska luka i njeni sadržaji mogu koristiti tijekom cijele godine i u vrijeme kada brojne luke, zbog niskih vodostaja, ne mogu primiti brodove.

– S porastom pretovara nastavljamo i u tekućoj godini. Tako smo u prva četiri mjeseca ove godine pretovarili 128.446 tona tereta, što je čak 101 posto više nego u isto vrijeme prošle godine – rekao je Kuprešak.

Dan Europe Veleposlanica Bugarske u posjetu Vukovaru

Dodao je i kako se uz sve poslovne aktivnosti luke kontinuirano radi i na modernizaciji dizalica i ostale opreme, a sve radi što kvalitetnijeg i bržeg pretovara. Trenutačni lučki kapaciteti omogućavaju godišnji pretovar, u zavisnosti od vrste tereta, od 1,2 do 1,5 milijuna tona tereta. Iz vukovarske luke napominju i kako znatan utjecaj na ostvareni rezultat imaju i nove vrste tereta koje pretovaruju poput bloka, šećera i teške sode. Važno je napomenuti kako se i dobar dio gospodarstva BiH u velikom dijelu oslanja na Luku Vukovar, koja trenutačno zapošljava 70 radnika. S obzirom na povećanje pretovara, razmišlja se i o povećanju broja zaposlenih, koji su protekle godine imali prosječnu neto plaću od 4956 kuna. Isplaćene su im božićnice, uskrsnice kao i regres. Svjesni važnosti zadržavanja radnika, uveli su i interne mjere demografskog oporavka pa tako za prvo dijete tvrtka radnicima isplaćuje po 5000 kuna, za drugo 7500, a za treće 10.000 kuna. Radi se i na njihovu daljem stručnom usavršavanju.

Hotel Dunav Najavljena gradnja hotela vrijednoga 200 milijuna kuna Na mjestu “Dunava” niknut će hotel s četiri zvjezdice i 120 soba

Strateška prednost

Ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović upozorio je i na činjenicu da je Vukovar tijekom proteklih godina nedvojbeno postao destinacija riječnih kružnih putovanja. Naime, u 2018. ostvaren je rekordan broj od 231 uplovljavanja riječnih kruzera, što je 12,68% više nego prethodne godine. Oni su u grad doveli rekordan broj putnika – 31.972, što je za 17,71% više u odnosu na 2017. godinu.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako u Hrvatskoj nedostaje svijest da smo podunavska zemlja i, za razliku od susjeda, nismo iskoristili svoj položaj na Dunavu.

– I ovi nam rezultati pomažu da smo u stanju iskomunicirati te prednosti hrvatskoj javnosti, ali i svim ljudima koji odlučuju o smjerovima našeg strateškog razvoja da postoji Luka Vukovar kao najjača luka unutarnjih voda te da je to naša strateška prednost i generator razvoja – rekao je Penava.

Luka Vukovar u 100-postotnom je vlasništvu RH te je nezaobilazna lokacija posjeta brojnih gospodarstvenika, ali i čelnika države. Zadnji u nizu, na Dan grada Vukovara, Luku Vukovar posjetio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Pozitivni trendovi Kroz javne radove posao za 50 Vukovaraca