Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
ZAPOČELO CIJEPLJENJE

U prvoj fazi Županija je dobila 395 doza cjepiva protiv COVID-19

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Prva je cjepivo u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobila Nevenka Kovačević iz Županje

Nakon isporuke prvih doza cjepiva protiv COVID-19 Hrvatskoj, i u Vukovarsko-srijemskoj županiji započelo je cijepljenje protiv te bolesti. Prvi su se cijepili djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu čiji je ravnatelj Mato Matić, koji je i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, rekao kako je u ovoj prvoj fazi za Vukovarsko-srijemsku županiju osigurano 395 doza cjepiva.

ŠIBENIK Na treću obljetnicu smrti Ive Brešana održana tribina u Gradskoj knjižnici

Nevjerojatna mogućnost

– Od toga je 55 cjepiva je namijenjeno za djelatnike zdravstvenih ustanova i Zavoda za javno zdravstvo koji su u direktnoj borbi s virusom COVID-19.

Preostalih 340 doza cjepiva iskoristit će se za cijepljenje korisnika u domovima za starije i nemoćne osobe kao i obiteljskim domovima – rekao je Matić.

Među prvima u Županiji cijepila se djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Nevenka Kovačević iz Županje. Kazala je kako je sve prošlo dobro, da se dobro osjeća i nada da će tako ostati te da će poslije tri tjedna na docjepljivanje. Ona je zbog posla bila u doticaju s oboljelima pa je i sama preboljela COVID-19.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić kazala je kako je ovo važan dan u borbi protiv svladavanja pandemije i da dolazi u vrijeme blagdana. Krešić kaže kako je mogućnost cijepljenja najveće medicinsko dostignuće te da se cijepljenjem ne štitimo samo osobno nego se stvara i kolektivni imunitet koji je učinkovit u borbi protiv virusa.

– Dana nam je nevjerojatna mogućnost da u kratko vrijeme od pojave nove bolesti možemo primijeniti cjepivo.

Uvjerena sam kako će velika većina građana prepoznati značaj i mogućnost cijepljenja. Kroz sve ove mjesece borbe protiv virusa postali smo svjesni da smo kao pojedinci ili sam zdravstveni sustav nemoćni, ako se ne ujedinimo – rekla je Krešić.

ŽUPAN O 2020. GODINI "Projekti poput Centra za pametnu poljoprivredu i brza cesta dat će nov zamah razvoju"

Najavila je i kako će druga isporuka cjepiva u Hrvatsku stići do kraja godine, a zatim će cjepivo dolaziti na tjednoj razini. Tako će se odvijati i dinamika cijepljenja. Plan je da se prvo cijepe prioritetne skupine, u koje spadaju korisnici domova za starije i nemoćne te zaposleni u zdravstvu, poslije čega bi se krenulo s cijepljenjem starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika. Poslije će se moći cijepiti svi zainteresirani.

Cijepljenje će biti organizirano tako da bude što dostupnije građanima.

Početkom godine očekuje se isporuka i drugih vrsta cjepiva uz koje, kako je rekla Krešić, dolaze i sve informacije o njemu kao i podaci o kontraindikacijama i nemogućnosti cijepljenja.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako je siguran da početak cijepljenja znači i konačnu pobjedu nad virusom koji nam je toliko promijenio živote i svakodnevicu.

– Činjenica je da bez znanosti ne bismo došli do ovog trenutka. Godinu dana nakon pojave epidemije koronavirusa, bez obzira na različitost u razmišljanju, struka je rekla svoje. A ja vjerujem struci – rekao je Galić.

Dinamika i detaljan plan

Mjerodavni poručuju kako će, nakon što pristignu detaljni planovi, javnost biti pravodobno i konkretnije obaviještena na koji će se način prijavljivati kako bi mogli pristupiti cijepljenju.

UNATOČ EPIDEMIJI Brođani uživaju u šetnji uz rijeku Savu

Najavljuju kako će se ići korak po korak, a dinamiku će odrediti detaljni plan cijepljenja te nije potrebno stvarati pritisak na ordinacije liječnika obiteljske medicine. Ističu i kako građani nemaju razloga strahovati od kontraindikacija jer su obiteljski liječnici dobro upućeni u zdravstveno stanje svojih pacijenata, a oni će dati ili ne zeleno svjetlo.