Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Poduzetnicima s otoka i brdsko-planinskih područja odobreno 175 tisuća kuna

‘U samo pet godina imamo gotovo 9000 više zaposlenih’

Foto: Zadarska županija
U županijskom proračunu za 2019. kao potpora malom poduzetništvu osigurano je ukupno 200.000 kuna

Zadarska županija donijela je odluku o dodjeli potpora mikropoduzetnicima i obrtnicima s potpomognutih područja, brdsko-planinskih područja i otoka za 2019. godinu.

Dan općine Preko Za brojne projekte povukli 11 milijuna kuna iz nacionalnih i fondova EU

Na javni poziv stigle su 23 prijave, od kojih je prihvaćena 21, za što su ukupno odobrene 175.339,24 kune. U potpomognuta i brdsko-planinska područja Zadarske županije spadaju područja gradova Benkovca i Obrovca te općine Galovac, Gračac, Lišane Ostrovičke, Polača, Stankovci, Jasenice i Starigrad. U otoke Zadarske županije spadaju sve otočne općine na području županije, ali i oni otoci u sklopu kopnenih općina i Grada Zadra.

– Zadarska županija od ove godine provodi program za dodjelu potpora mikropoduzetnicima i obrtnicima s potpomognutih područja, brdsko-planinskih područja i otoka na području županije. Potpore se dijele tradicijskim i umjetničkim obrtima, poduzetništvu mladih i žena, za početak rada poduzetnika te za sufinanciranje troškova poduzetnika za stručno osposobljavanje zaposlenika za 2019. Svima koji su ispunjavali uvjete odobrene su potpore, a vjerujem da će idućih godina broj prijava dodatno rasti – istaknuo je Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i fondove EU Zadarske županije.

U županijskom gospodarstvu i obrtništvu vidljivi su pozitivni pomaci u određenim poslovnim pokazateljima kao što je kontinuirani rast izvoza i suficit vanjskotrgovinske razmjene te udjela prihoda ostvarenih na stranim tržištima.

DOBILI SVOJU ULICU U BENKOVCU 134. domobranska pukovnija HV-a obilježava 25. obljetnicu osnutka

– Kao što je vidljivo i iz naših brojnih aktivnosti, pa i iz navedenog javnog poziva, u našoj županiji trudimo se stvarati pozitivnu poduzetničku klimu u cilju privlačenja novih investicija u industriji i uslužnim djelatnostima. Zadarska županija i ove godine nastavlja bilježiti pozitivne gospodarske pokazatelje o čemu svjedoči i znatan porast zaposlenosti. U srpnju i kolovozu imali smo 62.000 zaposlenih radnika u županiji, što je rekordna brojka, a ono što je posebno važno istaknuti jest da je u samo pet godina broj zaposlenih porastao za gotovo 9000. To su podaci koji ohrabruju i pokazuju pozitivan trend našeg gospodarstva – ocijenio je župan Božidar Longin.

U proračunu Zadarske županije za 2019. kao potpora malom poduzetništvu osigurano je ukupno 200.000 kuna.

Dobitnici potpora

Maksimalan iznos od 10.000 kuna dobilo je 11 obrta: Kata d.o.o., Preko (mladi, žene); Frizerski salon Ana, Benkovac (mladi, žene); Kolega konzalting, Kali (mladi, žene); Stella d.o.o., Kali (mladi, žene); Vulkanizer Babić j.d.o.o., Obrovac, (mladi, žene); Štoperica, obrt za usluge, Stankovci (mladi, žene); Svilaja, Benkovac (mladi, žene); Sara tours, Mandre (mladi, žene); Tehno lim d.o.o., Benkovac (početak rada); Nakić, obrt za izvođenje instalacija, Benkovac (početak rada); Obrt Botka, Polača (tradicijski i umjetnički obrt).

Ostali dobitnici: Frizerski salon Tina, Gračac (mladi, žene) 9546 kuna; Adamo Sali j.d.o.o., Sali (mladi, žene) 5500 kn; Akt obrt za knjigovodstvene usluge, Benkovac (mladi, žene), 8157,15 kn; Palma, Benkovac (mladi, žene), 1220,64 kn; Frane, Sali (mladi, žene), 5082,51 kn, Uslužni obrt Baltazar, Polača (početak rada), 6093,94 kn; Quadrifolium j.d.o.o., Preko (početak rada), 4547,5 kn; Marel obrt za pjeskarenje, Stankovci (početak rada), 9990,5 kn; Paintball obrt za rekreaciju, Buković (početak rada), 6576 kuna; Arheolog d.o.o., Ugljan (stručno osposobljavanje), 8626 kuna