Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
DOBILI SVOJU ULICU U BENKOVCU

134. domobranska pukovnija HV-a obilježava 25. obljetnicu osnutka

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Osim ulice, sjećanje na ovu postrojbu čuvat će i Zbornik radova s jučerašnjeg Znanstveno-stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu"

U Benkovcu se danas obilježava obljetnica 25 godina od osnutka 134. domobranske pukovnije Hrvatske vojske, postrojbe koja je u Domovinskom ratu branila naselja biogradskoga i stankovačkoga kraja te sudjelovala u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice. 

Vrijednost 44,9 milijuna kuna Zadar dobio 25 novih autobusa

- Tu se branilo 12 kilometara Jadranske magistrale. S Petrima, Kakme, Lišana Tinjskih taj se prostor gotovo vidio na dlanu i nadzirao neprijateljskom topnčkom paljbom. Život i rad na tom području je bio jako težak. Nisu bili izloženi samo hrvatski vojnici, već i civili, ali su se obranili. Položaji koji su uspostavljeni 1991. ostali su do kraja Domovinskog rata - kazao je Josip Čerina, ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije, na jučerašnjem Znanstveno-stručnom skupu „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu" koji se održao u Gradskoj knjižnici.

Nažalost, pet pripadnika ove pukovnije poginulo je u ratu. Za njih, ali i za sve druge poginule i nestale hrvatske branitelje danas su se na benkovačkom Gradskom groblju položili vijence i upalili svijeće. Na programu je i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a te sveta misa, a Benkovac će - u čast 134. - sutra dobiti i Domobransku ulicu, priopćili su iz Zadarske županije. Osim ulice, sjećanje na ovu postrojbu čuvat će i Zbornik radova s jučerašnjeg Znanstveno-stručnog skupa „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu".

Apsolutni trijumf virskog boćanja Darku Bašiću i Igoru Vučetiću treći naslov prvaka Zadarske županije

Zbornik sa 13 znanstveno-stručnih radova i 8 priloga bit će tiskan u 300 primjeraka, a u njemu će se nalaziti radovi o počecima velikosrpske pobune na benkovačkom području, ratnim zločinima nad civilima, ustroju i djelovanju hrvatskih snaga, ali i o ratnim razaranjima kulturne baštine te procjeni ratne štete na arheološkoj baštini.