Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
SURADNJA

U Umagu će se održati prestižna ljetna škola moskovskog VGIK-a

1/12
Predstavnici Grada Umaga upoznali su se s radom i izvanrednim suvremenim prostornim i tehničkim mogućnostima koje VGIK pruža svojim studentima.

U okviru višegodišnjeg prijateljstva i suradnje između Grada Umaga i moskovskog VGIK-a (Sverusko državno sveučilište za kinematografiju S. A. Gerasimov), potpisom službenog Sporazuma između gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea i rektora sveučilišta, ujedno donedavnog zamjenika ministra kulture Ruske Federacije Vladimira Malysheva, započinju pripreme za event koji će Umag postaviti na kartu svjetskih destinacija kino umjetnosti  – ljetnu kino školu, piše Grad Umag. 

Ljetna škola “Domovina“ Potomci Hrvata i cijelog svijeta u posjetu Šibeniku

Delegacija Grada Umaga, na čelu s gradonačelnikom, službeno je boravila početkom rujna u Moskvi, na poziv gospodina rektora VGIK-a, te se  upoznala s bogatom poviješću Sveučilišta. Riječ je o svjetski poznatom sveučilištu iz kojeg su ponikli čuveni redatelji Sergej Bondarčuk, Vladimir Menshov, Andrej Tarkovski i mnogi drugi slavni umjetnici sedme umjetnosti.

Predstavnici Grada Umaga upoznali su se s radom i izvanrednim suvremenim prostornim i tehničkim mogućnostima koje VGIK pruža svojim studentima.  Grad Umag suradnju s VGIK-om započeo još prije desetak godina, kada su se u Umagu organizirale Večeri ruskog filma, no činjenica da se kroz godine prijateljstvo ojačalo je neupitna te Umag stoga zaista veseli što su uspjeli učiniti iskorak i dogovoriti veoma kvalitetnu suradnju - dolazak te prestižne ljetne škole u Umag. 

Cilj međunarodne ljetne škole VGIK je stjecanje dodatnih znanja i usavršavanje u struci, razvijanje akademskih i kreativnih kontakata između studenata filmskih škola iz različitih zemalja te razmjena znanja i iskustava iz područja filmskog obrazovanja. U okviru ljetne škole, studenti kinematografije, animacije i multimedije te računalne grafike iz cijeloga svijeta, pohađat će  majstorske tečajeve europskih i ruskih filmskih eksperata, istražit će područje snimanja te uz stručno vođenje proći različite faze filmske produkcuje. Rezultat njihovog rada bit će dokumentarni filmovi koje će prikazati na samom završetku masterclassa te pokloniti Gradu Umagu, kao trajno zabilježen trenutak dokumentarne građe za buduće generacije.

Križevci Dodijeljeni certifikati polaznicima edukacije o programiranju softvera

U okviru službenog posjeta, osim posjeta Moskvi, gradonačelnik Grada Umaga susreo se i s kolegom iz Domodedova, gradonačelnikom Aleksandrom Dvojnihom. Ugodan službeni susret zasigurno će biti  dobra podloga za buduću suradnju i prijateljstvo dvaju gradova, za početak na planu kulture i obrazovanja.