Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
od 1.056 četvornih metara površine

U Vojniću se gradi novi vatrogasni dom

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zapovjednik DVD-a Pero Šokčić najavio je na konferenciji za novinare da će novi vatrogasni dom umjesto dosadašnje četiri garaže imati ukupno 13 garažnih mjesta, grijano spremište, adekvatan pristup vodi te razne sadržaje u polivalentnoj dvorani

U središtu Vojnića ovih je dana počelo rušenje zgrade bivše srednje škole koja je niz godina služila za potrebe dobrovoljnog vatrogastva, a sada će se temeljito rekonstruirati u novi vatrogasni dom od 1.056 četvornih metara površine, u kojem će osim vatrogasaca djelovati i razne udruge.

Zapovjednik DVD-a Pero Šokčić najavio je na konferenciji za novinare da će novi vatrogasni dom umjesto dosadašnje četiri garaže imati ukupno 13 garažnih mjesta, grijano spremište, adekvatan pristup vodi te razne sadržaje u polivalentnoj dvorani.

Vatrogasni dom u Dubrovniku Dobrotvorka i velika prijateljica Dubrovnika Olga Stoss dala milijunsku donaciju za obnovu vatrogasnog doma

Iz EU fondova za ruralni razvoj odobreno je za tu rekonstrukciju 7,4 milijuna kuna, Općina Vojnić izdvojila je još 530 tisuća kuna, a načelnik Općine Nebojša Andrić rekao je da će ova ruševina uskoro biti prekrasna zgrada sa svim sadržajima za vatrogasce i razvoj civilnog društva.

"To je važno jer nam je demografska slika katastrofalna, sve je manje mladih koji se angažiraju u dobrovoljnom vatrogastvu i smatramo da će novi sadržaji privući mlade, jer tu će biti i teretana, rekreativni sadržaji poput stolnog tenisa i biljara, što je potrebno tijekom dežurstava", rekao je Andrić.

Ipak, izrazio je kritiku prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja, tvrdi, ne prati tempo projekata što izaziva "kriznu situaciju za mnoge općine".

Novi vatrogasni dom u Supetru Supetar Sredstvima EU do novog, multifunkcionalnog vatrogasnog doma

"Ovo nam je jedan od sedam europskih projekata koje provodimo, a uskoro bismo se i DVD i Općina mogli naći u blokadi, jednostavno zato što nismo dobili sredstva koja su nam odobrena. Rokovi teku, radovi su počeli, a mi još nismo dobili odobrenje za povlačenje avansa od 50 posto, iako nam je to projektom zajamčeno. Nije nam jasno je li u Agenciji premalo ljudi ili je drugi razlog što ne stižu raditi svoj posao, ali ovako dalje ne može", poručio je Andrić

Zbog istog problema, dodao je, mnogi načelnici prinuđeni su od HBOR-a kredite kako se ne bi našli u blokadi. Naveo je i kako na europskim projektima "Tržnica" i "Cesta šljiva" od izvođača radova već imaju ispostavljene račune u vrijednosti 5,5 milijuna kuna, ali od Agencije još nisu dobili ni odobrenje da mogu podnijeti zahtjev za avans.

bolnica Domovi zdravlja Ozalj, Ogulin i Vojnić Poslali po jednu liječnicu na specijalizaciju opće medicine