Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Velik interes

U Zadru održan 2. sajam Hrvatskih otočnih proizvoda

1/12
Foto: Zadarska županija
Zadarska županija ponosna je na sve male proizvođače i uvijek spremno pomaže manifestacije na kojima se ti proizvodi mogu predstaviti i ponuditi potencijalnim kupcima, rekao je zamjenik župana Šime Mršić

Na zadarskom Forumu, pored Arheološkog muzeja, održan je 2. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda.

Na sajmu je predstavljena bogata ponuda proizvođača s oznakom HOP, od proizvoda prirodne kozmetike na bazi ljekovitog bilja, raznih likera, marmelada, maslinovog ulja, sireva, nakita i uporabnih predmeta od maslinovog drva te raznih ostalih suvenira.

Osvrt na preporuke stručnjaka o kontroliranoj upotrebi pesticida Većina poljoprivrednika sluša preporuke i želi se educirati

Na svečanosti otvorenja istaknuto je kako je prisutan sve veći interes za uključivanje stanovništva u projekt HOP, tako da je tijekom ove godine oznaku Hrvatski otočki proizvod u Zadarskoj županiji dobilo 27 proizvođača, 12 s otoka Pašmana, pet s Ugljana, tri s Iža, tri s Dugog otoka i Paga i jedan s Rave.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić istaknuo je da ga izrazito veseli da se iz godine u godinu povećava broj proizvođača s oznakom Hrvatski otočni proizvod.

- Njihovi proizvodi spoj su tradicije, ali i inovacije, a ono što ih čini još vrjednijima jest činjenica da se proizvode u malim i ograničenim količinama. Zadarska županija ponosna je na sve male proizvođače i uvijek spremno pomaže manifestacije na kojima se ti proizvodi mogu predstaviti i ponuditi potencijalnim kupcima - rekao je Mršić i podsjetio da Zadarska županija, uz redovne programe potpora poljoprivrednicima, financijski pomaže rad Klastera proizvođača HOP-a čije je sjedište u Škraping centru u Tkonu, a sufinancirala je i opremanje štandova na zadarskoj tržnici na kojima svoje proizvode mogu prodavati nositelji oznake HOP-a.

Dan općine Zemunik Donji Podvožnjak ispod piste trebao bi biti gotov u idućih 6 mjeseci

- Moram priznati da me proizvodi koji imaju oznaku Hrvatski otočni proizvod sve više oduševljavaju i dokazuju da ruralni prostor naše županije ima značajan potencijal od kojeg se, može lijepo i kvalitetno živjeti. Razvoj ruralnog i otočnog područja moguć je samo uz aktivan pristup i osmišljavanje novih proizvoda, novih vrijednosti - poručio je Mršić.

Pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak pohvalila je aktivnosti lokalnih proizvođača i klastera Hrvatski otočni proizvod koji ih okuplja.

- Zahvaljujući vašem kvalitetnom radu, otočne proizvođače potaklo se na okupljanje i dobivanje oznake HOP. Zakon o otocima upravo je malo gospodarstvo prepoznao kao nositelja razvoja otočne zajednice i ovakvi projekti uvijek će imati našu punu potporu - istaknula je Huzak.

Završena mjerenja na projektu DORY Uskoro rezultati novozelandske metode uzgoja dagnji