Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Osvrt na preporuke stručnjaka o kontroliranoj upotrebi pesticida

Većina poljoprivrednika sluša preporuke i želi se educirati

Foto: Zadarska županija
Poljoprivrednicima u Zadarskoj županiji preporuke stručnjaka dostupne su putem web stranice www.agroprognoza.eu i Viber grupe AgroprognozaEU Zadar, a od rujna 2018. preporuke se objavljuju i na radiju te u lokalnim glasilima

Od početka provedbe projekta PESCAR, od srpnja 2017., kontinuirano se radi na promjeni svijesti kod poljoprivrednih proizvođača o pravilnom i kontroliranom korištenju sredstava za zaštitu bilja. Ulaskom u EU, Hrvatska je preuzela i onaj dio zakonodavstva koji se odnosi na upotrebu pesticida, prepoznatog kao jednog od najjačih zagađivača okoliša.

Davanje preporuka poljoprivrednicima jedna je od najvažnijih aktivnosti u sklopu projekta. Upute stručnjaka o pravilnoj i kontroliranoj upotrebi pesticida omogućuju ostvarenje ne samo ekološke već i ekonomske koristi.

Dan općine Zemunik Donji Podvožnjak ispod piste trebao bi biti gotov u idućih 6 mjeseci

Poljoprivrednicima u Zadarskoj županiji preporuke stručnjaka dostupne su putem web stranice www.agroprognoza.eu i Viber grupe AgroprognozaEU Zadar, a od rujna 2018. preporuke se objavljuju i na radiju te u lokalnim glasilima.

Projektni partner Sveučilište u Zadru i vanjski stručni suradnik doc.dr.sc. Josip Ražov izradili su Drugi izvještaj o danim preporukama u kojem stoji da je u razdoblju na koje se odnosi Izvještaj objavljena 21 preporuka od kojih se najveći broj odnosio na vinovu lozu i maslinu, ali dobrim dijelom i na koštičavo voće te manjim dijelom povrće. Dobar dio poljoprivrednika sluša preporuke i aktivno sudjeluje u radu, te su i zainteresirani za edukacije o prepoznavanju određenih štetnika.

Predstavljeni rezultati međunarodnog projekta Zero Waste Blue Pokazali smo da nakon sportskih događanja ne mora ostati gomila plastičnog otpada, postoji alternativa

Tematskom opremom nabavljenom kroz projekt na području ZŽ-a uspostavljena je mreža agrometeoroloških stanica, vizualnih postaja s kamerama i lovki s feromonima. Agrometeorološke postaje, odnosno njihov softver, omogućava praćenje, alarmiranje i uzbunjivanje proizvođača kada je potrebna primjena sredstava za zaštitu bilja. Svrha vizualnih stanica i lovki s feromonima je pomoći poljoprivrednicima da odmah po prvim ulovima i dosegu kritičnog broja na terenu ciljano suzbijaju štetnike. Vrijednost projekta iznosi 601.639,26 eura od čega EU sufinancira 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija. 

Dan općine Sveti Filip i Jakov Longin: Županija skrbi o djeci, ali i o starijima