Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josića posjetila Novsku

Udruge mladih u Novskoj “povukle” 10 milijuna kuna iz fondova EU i zaposlile 21 osobu

Foto: Grad Novska
Udruga mladih Novska projektom "NOVsky" želi popularizirati STEM na ovom području

Tri udruge koje rade s mladima, šest EU projekata „teških“ 10 milijuna kuna te 21 novo radno mjesto financirano iz Europskog socijalnog fonda – trenutačna je „bilanca“ rada mladih u Novskoj, u što se došla uvjeriti i državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

ZAVRŠETAK SE OČEKUJE NA JESEN Radovi na mjesnom domu u Velimirovcu vrijedni 9 milijuna kuna

Predstavili rad udruga

Sastala se s gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem, koji ju je upoznao s radom udruga i demografskim mjerama Grada Novske. Gradonačelnik Piletić pohvalio je rad Udruge mladih Novska, Odreda izviđača “Zelena patrola” Rajić i Udruge “Novljanska grupa atletičara” Novska (AK NOGA).

Koristeći sredstva Europskog socijalnog fonda, AK NOGA je prostorije Doma hrvatskih branitelja prenamijenila i uredila za potrebe mladih u Inkubator društvenih inovacija – IDI vrijedan 1,8 milijuna kuna. Projektom se želi osigurati mladima prostor u kojem bi mogli snimati filmove, podcaste, razvijati filmske i YouTube vještine i slično, rekli su članovi udruge Željki Josić koja je obišla Inkubator IDI.

Najavljen početak obnove Malog dvorca Pejačević i Vile Greger Vrt oko Malog dvorca izgledat će kao nekada, upotpunjen sjenicama i rasvjetom

Obišla je i Centar za mlade Novska koji radi od 2018. te ga, uz EU sufinanciranje od 1,3 milijuna kuna, vodi također AK NOGA. Tu je mladima ponuđeno niz edukacija, radionica, tečajeva, a mladi mogu provoditi svoje slobodno vrijeme.

Popularizacija znanosti

Mateja Šimičić, predsjednica Udruge mladih Novska, ističe kako mnoge udruge kontinuirano rade s mladima na novljanskom području, a tri od njih provode projekte koji se sufinanciraju iz europskih fondova vrijedne oko 10 milijuna kuna.

– Udruga mladih dobila je gotovo 2,4 milijuna kuna za projekt „NOVsky“ u kojem s mnogim partnerima želimo popularizirati STEM-a na području grada Novske, ali i okolnih gradova i općina. Putem ovog projekta provodit će se razni programi popularizacije znanosti s fokusom na fiziku i informacijsko-komunikacijske tehnologije, a uspostavit će se interaktivni sadržaji za djecu i mlade u suradnji sa znanstvenim ustanovama. Tu je i uspostavljanje i opremanje STEM laboratorija i znanstvenog parka na području grada Novske“ – kazuje Šimičić.

Grad Ludbreg uključio se u ovaj zanimljiv projekt Poljoprivrednicima softver koji će im pomoći u radu i smanjiti papirologiju

Ista udruga provodi i projekt „Centar za ruralni razvoj“, također financiran iz ESF-a u iznosu od oko 1,8 milijuna kuna te u Paklenici uspostavlja “Centar za ponovnu uporabu drveta”. Odred izviđača iz Rajića provodi i projekt uspostave Kulturnog centra za mlade Jazavica u vrijednosti 1,9 milijuna kuna.