Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
NA REDU SU LIPOVAC I ERVENICA

Ugovori o javnoj nabavi za sustave navodnjavanja

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Za ovu investiciju iz EU fondova osigurano je 85 posto sredstava

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su ugovore o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac i Ervenica.

RAVNATELJ FOTEZ: Pitomači treba novi Dom zdravlja

– Želimo naš poljoprivredni potencijal iskoristiti na način da kvalitetno i dostatno proizvodimo. Jedan kamen u slaganju tog mozaika je svakako navodnjavanje. Mi smo naše projekte pripremili na vrijeme i naš plan navodnjavanja uklopili u Nacionalni plan navodnjavanja. Završeni su sustavi navodnjavanja Blata – Cerna i Sopot – Vinkovci. Važno je istaknuti Melioracijski kanal Biđ – Bosut, koji je spojen s rijekom Savom. Zahvaljujući investiciji vrijednoj 493 milijuna kuna poljoprivrednici imaju mogućnosti navodnjavati poljoprivredne površine. Očekujem i realizaciju projekta višenamjenskog kanala Dunav – Sava. Kao Županija želimo postati neovisni o hrani, ali i energetski neovisni. Nastavit ćemo raditi na tome – rekao je Galić.

Dodao je kako vrijednost ugovora o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac iznosi 66,8 milijuna kuna, a Ervenica 57,4 milijuna kuna. Prema riječima Đurokovića, građevinski radovi iznose negdje oko 125 milijuna kuna za ova dva ugovora.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vukovarsko-srijemskoj županiji Premijer Plenković posjetio silos i pretovarnu luku vukovarske tvrtke VUPIK

– Ukupno je to 1500 hektara. Najvažnije je da su sredstva osigurana iz europskog fonda za ruralni razvoj, odnosno 85 posto sredstava, a ostatak osigurava Vlada. Vlasnik će biti Vukovarsko-srijemska županija koja neće morati ulagati, ali će se brinuti o razvoju i održavanju sustava na dobrobit poljoprivrednika – rekao je Đuroković.