Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Premijer Plenković posjetio silos i pretovarnu luku vukovarske tvrtke VUPIK

Foto: Branimir Bradarić
Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za gradnju obilaznice Apševaca i Lipovca i sanaciju opasnog mjesta na cesti D57

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministra obrane Marija Banožića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak posjetio je prošli tjedan Vukovarsko-srijemsku županiju.

RAVNATELJ FOTEZ: Pitomači treba novi Dom zdravlja

Bila je to prilika da se premijer i ministri iz prve ruke upoznaju s projektima koji se provode kao i projektima koji se planiraju. Tijekom posjeta Vukovaru, Plenković je posjetio i silos

i pretovarnu luku vukovarske tvrtke VUPIK gdje je upoznat s načinom rada i kapacitetima.

Bespovratna sredstva

Potom je održan radni sastanak na kojem je predsjednik uprave VUPIK-a Goran Miličević upoznao premijera i ministre s poslovanjem te vukovarske tvrtke.

– Prošle godine je na VUPIK-ovu silosu pretovareno 300.000 tona robe, a zajedno s Lukom Vukovar pretovareno je oko 700.000 tona razne robe. Namjera je uprave u budućnosti dosegnuti, s Lukom Vukovar, pretovar od oko milijun tona – rekao je Miličević.

Plenković je u izjavi poslije posjeta VUPIK-u rekao da su tijekom sastanka razgovarali s čelnim ljudima te kompanije koja ima 500 zaposlenih.

PROJEKTI I POTENCIJALI Na skupštini i o razvoju turizma

– VUPIK zajedno s tvornicom Borovo pozitivno posluje, pridonosi zapošljavanju, razvoju grada Vukovara i glavni je pokretač gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije. Drago mi je što je dobra suradnja s ministricom poljoprivrede Vučković i odlična suradnja sa županom Galićem – rekao je Plenković. Tijekom posjeta Vinkovcima, Plenković se sastao sa županom Vukovarsko- srijemske županije Božom Galićem i gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem. Nakon radnog sastanka, priređeno je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt gradnje obilaznice Apševaca i Lipovca i sanacije opasnog mjesta na državnoj cesti D57, koji su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i predsjednik uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić. Kako je rečeno, gradnja obilaznice obuhvaća prometnicu ukupne duljine glavne trase od 4200 metara, uključujući most preko rijeke Bosut duljine 147, 70 metara. Obilaznica zaobilazi naselja Apševce i Lipovac te spaja državnu cestu D57 i autocestu A3. Vrijednost projekta je 132,2 milijuna kuna.

Ugovor od 130 milijuna kuna

– Potpisani ugovor vrijedan je 130 milijuna kuna. Održao sam sadržajan sastanak sa županom Galićem i gradonačelnikom Bosančićem. Razmotrili smo ukupno stanje u županiji i složili se da su reformom financiranja jedinica lokalne samouprave na godišnjoj razini županija, gradovi i općine imali 217 milijuna kuna više prihoda nego prije. Ovdje je ugovoreno 450 milijuna eura europskih sredstava u mandatu naše prve i druge Vlade. Izrazili smo i zadovoljstvo da je mjerama očuvanja radnih mjesta isplaćeno 190 milijuna kuna za plaće 23.000 radnika. Nastavit ćemo podržavati projekte u poljoprivredi, drvnoj industriji, gospodarstvu i poduzetništvu – rekao je Plenković.

ISTRAŽIVANJE GEOTERMALNOG POTENCIJALA Potpisani ugovori vrijedni 892.500 kuna

Posjet Županiji predsjednik Vlade završio je obilaskom gradilišta nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.