Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 49 pregleda
sveti lovreč

Uprizorenje najvećih živih jaslica u Hrvatskoj

Uprizorenje najvećih živih jaslica u Hrvatskoj
1/42
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Jedna od organizatorica, Sanja Matošević, rekla je da svake godine u Svetom Lovreču žive jaslice obiđe više od deset tisuća posjetitelja

Uprizorenjem živih jaslica, blagdan sv. Stjepana obilježen je u srijedu navečer i u Svetom Lovreču u Istri gdje je u programu u staroj gradskoj jezgri sudjelovalo stotinjak kostimiranih mještana koji su oživjeli betlehemski ugođaj Svete noći.  

Riječ je o površinski najvećim živim jaslicama u Hrvatskoj koje će se uprizoriti još 30. prosinca te 6. siječnja iduće godine.

Poreč Indeks razvijenosti Službeni podaci potvrdili: ovo je najrazvijeniji i najmlađi grad u Istri

Jedna od organizatorica, Sanja Matošević, rekla je da svake godine u Svetom Lovreču žive jaslice obiđe više od deset tisuća posjetitelja.

Tijekom božićnih blagdana, gosti mogu obići žive jaslice, upoznati se s već zaboravljenim zanatima i izbliza vidjeti mnogobrojne domaće životinje.

"Sveti Lovreč, kao srednjovjekovni istarski gradić, zapravo je savršena kulisa za uprizorenje rođenja malog Isusa, prikaza ljudi i djelatnosti davnih vremena", dodala je.

Valter Flego Javni poziv U Istru stiže dva milijuna eura iz Europskih fondova

Mještani Sv. Lovreča i okolice više od mjesec dana intenzivno su pripremali infrastrukturu pa je i u srijedu navečer cijela gradska jezgra bila u znaku jaslica, prikazani su i stari zanati: kovači, kamenoklesari, ribari, stolari, pčelari, travari, bačvari, izrađivači metli, pletilje.

Pekar je iz krušne peći dijelio tek ispečeni kruh, a domaćice su nudile topli čaj i kuhano vino. Vrijedni mještani, volonteri izgradili su i izvor, vodenicu, jezerce, pa i mali kažun, simbol istarskog podneblja.

U galeriji "Placa" postavljena je prigodna izložba fotografija te priređen glazbeni program.

Boris Miletić Zadovoljstvo Visok osjećaj sigurnosti jedan je od glavnih razloga dolaska turista u Pulu i Istru