Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Zdrav život i dobra hrana

Uskrsni vikend u Pakoštanima bit će pun adrenalina

Pakoštane
1/2
Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
U Pakoštanima postoji jedinstven prostor s dvije obale, mora i jezera, i to sve na samo kilometar i pol udaljenosti

Ovogodišnji uskrsni vikend u Pakoštanima počet će neobičnom utrkom “dm Blue&Green Trail” koja se prvi put organizira u suradnji s Mountain Traveller Croatia, u dužini od 10 i 24 km.

Riječ je o atraktivnoj utrci jer trkači prolaze borovom šumom, razvedenim obalnim pojasom, središtem mjesta, vidikovcem s pogledom na kornatski arhipelag i obalom jezera te tako sudjeluju u jedinstvenoj slatko-slanoj priči koja spaja plavu i zelenu boju destinacije. U Pakoštanima postoji jedinstven prostor s dvije obale, mora i jezera, na samo kilometar i pol udaljenosti. Tu su činjenicu u TZ Pakoštane pretočili u ideju spajanja slatkog i slanog, plavog i zelenog. Startat će iz središta mjesta Pakoštane prema Turističkom naselju Crvena luka te obalnim dijelom prema resortu Pine beach i natrag u središte mjesta gdje završava trail od 10 kilometara. Trail od 24 kilometra ide obalnim dijelom prema Dragama, vidikovcu Čelinka, južnoj obali Vranskog jezera te povratkom prema centru Pakoštana gdje i završava. Utrku će snimati četiri kamere s mora i kopna te dron. Utrka je humanitarna, a prihod od dijela kotizacija donirat će se potrebitim obiteljima.

Posjet Starigradu Radni posjet općini Starigrad Županu otkrili planove razvoja, ali i izazove s kojima se susreću

U organizaciji TZ Pakoštane, kako bi što bolje istaknuli jedinstven spoj turizma i ruralnog dijela općine, osmislili su cijeli turistički vikend paket. Najponosniji su, kažu, na “Uskršnju marendu”.

– Uskršnja marenda je posebna u odnosu na druge manifestacije sličnog tipa. Cijeli trg prekrijemo svježe pokošenom zelenom travom. Ondje naši OPG-ovi izlože svoje male životinje, jariće, piliće, patkice, zečeve, pa i djeca budu oduševljena. Zajedno s dječjim vrtićem i etno udrugom “Dan” organiziramo i razne tematske radionice, a vrhunac marende svakako je hrana koju naše žene, prigodno obučene za tu priliku, pripremaju na licu mjesta. Kuhaju šparoge, jaja, žutenicu, fritaju i još mnogo toga. Na sredini trga, u travi, postavlja se izložbeni stol s košarama s domaćim proizvodima naših proizvođača – pojašnjava Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Pakoštane.

Tijekom tog vikenda u Pakoštanima će se predstaviti pješačke staze koje će obuhvatiti lokalitete na otoku Vrgadi, u Pakoštanima i Dragama te mjestu Vrana. Svaka će staza imati poseban naziv i priču koja je vezana za nju.

Biograd na Moru Web-aplikacija 'e-Recepcija' će pomagati privatnim iznajmljivačima u vođenju posla