Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojen rebalans proračuna Zadarske županije – manji za 15 milijuna kn

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
U proračunu je, po toj osnovi, za prvih šest mjeseci ostvareno milijun kuna manje prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

Županijski vijećnici usvojili su izmjene i dopune proračuna za 2020. na 19. sjednici Županijske skupštine koja je zbog epidemioloških mjera održana u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Zadarska županija partner u projektu PRIZEFISH Promicanje, razvoj i očuvanje ribarstva uz inovativna rješenja

Izmjene i dopune proračuna Zadarske županije za 2020. donesene su, među ostalim, zbog okolnosti u gospodarskom okruženju RH prouzročenih epidemijom koronavirusa. Izvorni proračun Zadarske županije smanjen je za 15 milijuna kuna te iznosi 122 milijuna kuna, od čega se samo od poreza na dohodak očekuje pad prihoda za 8,6 milijuna kuna, a prihodi su pali i zbog županijskih mjera pomoći gospodarstvu, poput djelomičnog oslobađanja obveze plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru te oslobađanja obveze plaćanja naknade za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

U proračunu je, po toj osnovi, za prvih šest mjeseci ostvareno milijun kuna manje prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

– Smanjenje i djelomično ukidanje poreza na dohodak imalo je važnu ulogu u očuvanju radnih mjesta tijekom koronakrize, a uz Vladu RH veliki doprinos dale su i županije te jedinice lokalne samouprave jer je porez na dohodak glavni izvor prihoda našeg proračuna. Naravno da konstantno pratimo učinak mjera na županijski proračun koji se zbog toga slabije puni, ali istodobno nam je cilj da pomognemo našim poduzetnicima i maksimalno zaštitimo radna mjesta – istaknuo je župan Božidar Longin.

Dubrovačkoneretvanska županija poziva ostale roditelje koji su korisnici dječjeg doplatka za četvero i više djece da im se jave kako bi ostvarili pravo na obiteljsku potporu koju dodjeljuje županija Županija isplaćuje jednokratnu pomoć za koju je osigurala više od 300.000 kuna Obiteljima s četvero i više djece županija daje od 500 do 3000 kuna – prijave u tijeku

Ukupni proračun Županije, koji uključuje i decentralizirana sredstva te sredstva korisnika županijske riznice, povećan je na 1.367,000.000 kuna što je 1,86% ili 25,000.000 kuna više u odnosu na prethodni plan. Uz izmjene i dopune proračuna za 2020. županijski su vijećnici usvojili i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. te godišnja izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2019. više ustanova kojima je Županija osnivač