Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Projekt Taste Šibenik-Knin County u Zagrebu predstavio mirise i okuse županije

Uživalo se u vinima, pršutu, ali i rijetkim i teško dobavljivim šibenskim luganigama

1/5
Foto: Šibensko-kninska županija
Naši proizvođači uspješno čuvaju tradiciju radeći vrhunske proizvode, ali znamo da im treba vjetar u leđa, treba im pomoć u komunikaciji i promoviranju. Upravo je to okosnica projekta Taste Šibenik-Knin County, podrška proizvodnji i ruralnom razvoju županije, istaknuo je župan Pauk

Po mnogočemu zanimljiva, a k tome i jedna od ekološki najočuvanijih, Šibensko-kninska županija uz dva nacionalna parka obiluje posebnostima koje se najbolje prenose hranom i vinom. A koliko posebni okusi i mirisi mogu biti, u Zagrebu je pred okupljenim sommelierima, vinskim novinarima, ugostiteljima i distributerima te kolegama, predstavio sam župan Goran Pauk projektom Taste Šibenik-Knin County.

DODIJELJENE NOVE SUBVENCIJE Novac će dobro doći za kupnju ovaca, koza, krava, magaraca, ali i plastenika

Bogatstvo autohtonih sorti

– Naši proizvođači uspješno čuvaju tradiciju radeći vrhunske proizvode, ali znamo da im treba vjetar u leđa, treba im pomoć u komunikaciji i promoviranju. Upravo je to okosnica projekta Taste Šibenik-Knin County, podrška proizvodnji i ruralnom razvoju županije. Našim proizvođačima odlučili smo pomoći u predstavljanju njihovih proizvoda te posljednjih 15 mjeseci s njima aktivno radimo na predstavljanjima poput ovog, gdje profesionalnu publiku, novinare, sommeliere, ugostitelje upoznajemo s posebnostima našeg kraja – kazao je župan Goran Pauk.

Ono što je malim gospodarstvima županije potrebno jest pomoć  u komunikaciji i promociji blagodati prirode i njegovanja tradicije ovog kraja, njegovih vina, maslina, pršuta, riba i drugih ruralnih proizvoda. S tim je ciljem projekt Taste Šibenik-Knin County započeo 2018. godine uz predstavljanje vinara i autohtonih vinskih sorta županije.

Foto: Šibensko-kninska županija

Izniman uspjeh ostvarili su promotivni videomaterijali o babiću i debitu, dvjema najprepoznatljivijim sortama županije. Videouratke pogledalo je gotovo 300.000 ljudi na Facebooku i Instagramu, a uz digitalne kanale, u sklopu projekta održano je i nekoliko susreta vinara i lokalnih ugostiteljskih objekata u cilju jačanja enogastronomskog identiteta županije.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u radnom posjetu županiji Sanacija lukobrana, odvoz otpada iz mora u Tribunju te gradnja ribarske luke u uvali Peleš

Maraština ovih krajeva od davnina se smatrala ljekovitom. Kupovala se čak u ljekarnama, a danas predstavlja sortu od koje se rade ozbiljnija, odležana vina koja se strukturom i bogatstvom lako uparuju s bogatijim jelima. Uz nju, u županiji se najviše sadi sorta debit, pogodna za proizvodnju osvježavajućeg i lepršavog dalmatinskog bijelog vina koje sjajno ide uz školjke, morska i laganija jela. Od prošlih vremena, kada se njime mogao platiti dug, do blistave sadašnjosti u kojoj je ova autohtona sorta okrunjena svojom prvom brončanom Decanterovom medaljom.

Šibensko-kninska županija prepuna je raznovrsnih endema, pravih rariteta u vinskom smislu, pa ćete samo u njoj pronaći sorte babić i lasina. Babić, kao jedan od kandidata za crno vino Dalmacije s najviše potencijala, ove se godine vratio s Decanterova natjecanja s prvom osvojenom medaljom, i to onom srebrnom.

Strasbourg Župan Pauk na 37. Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Njemu uz bok stoji lasina, koja slovi za dalmatinski crni pinot. Potpuno neočekivano crno vino, nježnije boje, i isto takvih delikatnih aroma crvenog voća.

Eksplozija okusa

Drniš, kraj koji oblikuju vjetrovi, čuven je po drniškom pršutu, deliciji koja svoju specifičnost duguje upravo mikroklimatskim uvjetima. Oni su ključni i za drniški merlot, internacionalnu sortu koja se ovdje udomaćila i iznjedrila vrhunska vina, odlikovana Decanterovim medaljama – stoga danas s pravom spominjemo drniški merlot, vinsko bogatstvo tog kraja.

Kušanje različitih stilova na zagrebačkom predstavljanju vinske karte ovog podneblja vodio je višestruki sommelierski prvak Hrvatske te Decanterov sudac Siniša Lasan, a selekcijom vina autohtonih i internacionalnih sorti predstavilo se 13 šibensko-kninskih vinarija: Ante Sladić Vino, Baraka,Gracin, Vizzulin, Etno Skelin, Livaić, Vina Sladić, Prgin Vino, Vina Slamić, Testament, Birin, Vino Tošić i Rak.

Foto: Šibensko-kninska županija

Na ovom su se događanju predstavili i predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Stipe Pletikosa te STONE, obrt za ekološku proizvodnju sira, a uz vina posluživali su se isključivo tradicionalni zalogaji.

Ministar Pavić na tvrđavi Barone potpisao 17 ugovora vrijednih 100 milijuna kuna Domovi za stare i nemoćne u Šibeniku i Kninu dobili novac za obnovu

Uz čuveni skradinski rižot i tortu, mogle su se kušati i ne tako poznate i teško dobavljive šibenske luganige.

Ono što ove kobasice čini posebnima tradicionalna je, tajna receptura bogata začinima, a moguće ih je kušati samo u ovo predbožićno vrijeme, kada ulice grada ispuni bogati i zamamni miris svečanosti i obilja.