Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Projekt Grada Duge Rese treći je najbolji projekt u Europi

Vatrogascima vrhunska oprema za spašavanje za poplava ili potresa

Foto: Duga Resa
Ukupna je vrijednost projekta 808.163,58 eura, od čega su iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljena 686.939,03 eura

Grad Duga Resa ima treći najbolji projekt u Europskoj uniji. Rezultat je to glasanja u sklopu EU natjecanje „Interreg 30 Years Project Slam“. Riječ je o zajedničkom projektu Grada Duge Rese i Općine Črnomelj pod nazivom: HITRO – Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja. Projekt HITRO bavi se izazovima na području sigurnosti u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Konkretni izazov slovenske strane partnerstva je velika izloženost potresima.

hrana TRADICIJA Provodi se projekt CUHaCHA

Prekogranični tim

Hrvatska strana partnerstva, odnosno područje grada Duge Rese sve je češće izloženo poplavama. Ključna ideja projekta „HITRO – Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja“, koji se provodi u sklopu programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020., stvaranje je prekograničnog partnerstva koje će osnovati, osposobiti i opremiti zajednički prekogranični tim zaštite i spašavanja koji će u slučaju katastrofalnog događaja biti spreman reagirati i ublažiti posljedice prirodnih i drugih katastrofa.

Projekt je na natjecanju „Interreg 30 Years Project Slam“, koji organizira Europska komisija uz podršku organizacije INTERACT u sklopu 18. Europskog tjedna regija i gradova 2020., osvojio visoko 3. mjesto među više od 160 prijavljenih projekata iz 30 godina povijesti europske teritorijalne suradnje – objasnili su u Gradu Duga Resa.

Voditeljica ureda Europske komisije za komunikaciju gđa Agnès Monfret pohvalila je projekt kao „primjer prekogranične suradnje i prikaz čuda koje takvi projekti mogu učiniti kada je to najpotrebnije“.

Završetkom projekta vodovod će imati 99%, a kanalizaciju 97% kućanstava Drugo lice županije Kućanstvima u Kaštelima i Trogiru priključak na vodovod i kanalizaciju

Vodeći partner

Tematski je cilj projekta jačanje institucionalnog kapaciteta i učinkovitosti javnih uprava, a osim vodećeg partnera, Grada Duge Rese i projektnog partnera, Občine Črnomelj, te Gasilske zveze Črnomlja i Vatrogasne zajednice Grad Duge Rese, pridruženi su partneri Hrvatska vatrogasna zajednica, Ministarstvo unutarnjih poslova – Služba civilne zaštite Karlovac, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Karlovac, Gasilska zveza Slovenije i Ministarstvo za obrambo – Uprava Republike Slovenije za zaščito i reševanje. Ukupna je vrijednost projekta 808.163,58 eura, od čega su iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljena sredstva od 686.939,03 eura, što čini 85 posto troškova.

Zahvaljujući projektu, vatrogasci obiju država nabavili su vrijednu opremu kojom će djelovati u slučaju elementarni nepogoda, potrese ili poplava.