Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija donijela niz mjera za pomoć građanima i gospodarstvu

Velik dio poticaja ide poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima

1/2
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i njegov zamjenik Ante Šošić smatraju da je Županija pogodila s mjerama za pokretanje gospodarstva nakon što se pokrene turizam

Splitsko-dalmatinska županija donijela je niz sveobuhvatnih mjere za građane i gospodarstvenike kojima se ublažavaju poteškoće izazvane pandemijom.

Županiji najveća nagrada struke za odnose s javnošću u lokalnoj i regionalnoj samoupravi ‘Pomorsko je dobro’ dobilo Grand Prix Hrvatske udruge za odnose s javnošću

Potpore nezaposlenima

– Vlada RH je vrlo široko postavila mjere, fokus je stavila na očuvanje radnih mjesta, tretiranje plaća i poreza. Gradovi i općine donijele su mjere vezane za komunalne naknade i doprinose, a mi smo paket svojih mjera osmislili kako bismo ih nadopunili, posebno s obzirom na specifičnosti naše županije – naglašava župan Blaženko Boban.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Građanima koji su zbog posljedica koronavirusa prijavljeni na HZZ nakon 18. ožujka, a prethodno su bili u radnom odnosu isplatit će se jednokratna novčana pomoć ako ne ostvaruju naknadu sa Zavoda kao nezaposlena osoba. Iznos je u rasponu od 1000 do 4000 kuna. Usvojena je i mjera oslobađanja plaćanja troškova upravnih postupaka za izdavanje akata o građenju koji se vode u Odjelu za graditeljstvo za travanj, svibanj, lipanj 2020., kao i odgoda ovrhe za građane koji duguju Županiji, koja vrijedi do 17. srpnja. Roditelji su oslobođeni plaćanja mjesečnog sufinanciranja programa produženog boravka u osnovnim školama kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija u vrijeme nastave na daljinu. Usvojena je i mjera dostave hrane potrebitim osobama i osobama u riziku od siromaštva. Mjera se odnosi na dostavu mjesečnog paketa hrane u vrijednosti od 250 kuna građanima koji su korisnici minimalne naknade Centra za socijalnu skrb.

Od Ante Šošića, zamjenika župana, doznajemo kako je za potpore građanima predviđeno ukupno 2,45 milijuna kuna.

– Mjere usmjerene prema građanima već se provode, a pripremili smo i niz mjera pomoći poljoprivrednicima, OPG-ovima, obrtima i gospodarskim subjektima koje ćemo početi provoditi nakon što budu usvojene na Županijskoj skupštini – govori Šošić.

Ovu smo školu izabrali jer velik broj učenica iz Sinja putuje na nastavu u Medicinsku školu u Split, obrazložio je Đonlić U Sinju se otvara jedan razred medicinskih sestara, odnosno tehničara

Poljoprivrednicima i OPG-ima koji imaju obvezu vođenja poslovnih knjiga pomoći će se plaćanje vođenja knjigovodstvenih poslova. Potpora se odnosi na 50% izdanih i plaćenih računa prema knjigovodstvenom servisu. Maksimalan iznos pomoći za ovu potporu iznosi 3000 kuna. Predviđeno je 400.000 kuna, a očekuje se 130 korisnika. U istom iznosu pomoći će se plaćanje najma na otvorenim tržnicama. Maksimalan iznos pomoći za ovu potporu je 5000 kuna. Predviđeno je 250.000 kuna, a očekuje se 50-ak korisnika.
Posebne mjere pomoći donesene su za sektor stočarstva. Potpora preradi mlijeka na OPG-u plaća se po registriranoj minisirani na OPG-u koje uzgaja stoku, proizvodi mlijeko i prerađuje ga na gospodarstvu. Na godišnjoj razini maksimalni iznos pomoći iznosi 10.000 kuna po minisirani na OPG-u. Za to je potrebno 100.000 kuna.

Donesena jer potpora pri plaćanju kupona za rad sezonskih radnika u poljoprivredi od 10 kuna po kuponu. Maksimalan iznos pomoći za ovu potporu iznosi 5000 kuna po pojedinom OPG-u. Potrebna su sredstva 150.000 kuna, a cilj je 75 radnih dana pomoći plaćanje 200 radnika po danu. Paket mjera potpore poljoprivrednim zadrugama i proizvođačkim organizacijama obuhvaća jednokratnu potporu za otkup poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i njihov plasman. Iznos potpore po korisniku je od 15.000 do 30.000 kn.

Nadalje, digitalni Marketplace omogućit će spajanje ponude i potražnje na jednostavan, brz i učinkovit način. U paketu mjera za gospodarstvo potpora je za troškove poslovanja poduzeća u rangu mikropoduzetnika u jednokratnom iznosu od 1200 do 2500 kuna po korisniku. Potrebna sredstva su ukupno 2,300.000 kuna, a cilj je obuhvatiti 1235 poduzeća. Predviđena je i potpora za troškove osnivanja i poslovanja poduzeća u rangu mikro i malih poduzetnika. Potpora se odobrava u iznosu do najviše do 41.380 kuna po korisniku. Potrebna su sredstva 2,100.000 kuna, a cilj je 50 poduzeća. Subvencionirat će se kamatne stope na poduzetničke kredite za što je predviđeno 2,000.000 kuna, a cilj je obuhvatiti 100 poduzeća.

državna matura Županijski Centar izvrsnosti nastoji olakšati pripreme za polaganje državnog ispita Na webu za probu maturanti mogu riješiti lanjski ispit državne mature i dobiti rezultate

Pripremajte zahtjeve

– Svi potencijalni korisnici mogu početi pripremati zahtjeve. Natječaj će biti raspisan nakon što mjere budu verificirane u Županijskoj skupštini na sjednici početkom lipnja – govori dožupan Šošić.

Neke su se gospodarske mjere već počele provoditi, za koje nije potrebno odobrenje Skupštine. Riječ je o plaćanju doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje novoosnovanim OPG-ovima, okrepljivanje poljoprivrednih površina, uređenje poljoprivrednog zemljišta. Povećana je potpora za nova grla u kozarstvu i ovčarstvu sa 100 na 300 kuna, kao i za ženska reproduktivna grla u stočarstvu. Sufinanciraju se sadnice u većem iznosu te gradnja akumulacija za napajanje stoke.

– Mjere nam se čine pogođenima. Kada se pokrene turizam, nastojat ćemo spojiti proizvodnju hrane, njezinu preradu i ponudu na turističkom tržištu – poručio je dožupan Šošić.