Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U 17 gradova širom Hrvatske snimljeni su nastupi 23 KUD-a

Vinkovačke jeseni zbog korone u drukčijem obliku, ali uključeni su KUD-ovi iz cijele zemlje

Vinkovačke jeseni
Foto: Branimir Bradarić
Ove će godine Vinkovačke jeseni biti kraće, ali zato slađe – rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić

Sve je spremno za ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni koje će se zbog epidemije koronavirusa održavati u znatno drukčijem obliku. Kako kažu organizatori, sve će biti isto, a opet i sve drukčije. S obzirom na epidemiološke mjere donesena je odluka da neće biti mimohoda članova KUD-ova iz cijele Hrvatske. Mimohod će ipak biti održan, ali na njemu će sudjelovati samo članovi KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Vinkovačke jeseni snimile video razglednicu u Požegi Videorazglednica o tradicijskoj kulturi i običajima Zlatne doline Vinkovačke jeseni u Požegi: Trgom sv. Terezije potekla pjesma šokačka

Iako fizički na mimohodu neće sudjelovati ostali KUD-ovi, oni će i ove godine biti dio Vinkovačkih jeseni, ali na virtualan način. Naime, organizatori manifestacije ove su godine organizirali snimanje KUD-ova širom Hrvatske i njihovi nastupi bit će prikazivani na velikom videozidu na glavnoj pozornici, i to između prolaska domaćih KUD-ova. Zamišljen je prolaz jednoga KUD-a iz županije i onda snimka jednog od KUD-ova iz drugih dijelova Hrvatske i tako redom.

Snimanje je organizirano u 17 gradova širom Hrvatske gdje su snimljeni nastupi 23 KUD-a. Krenuli su od Dubrovnika pa preko Splita, Šibenika, Zadra, Otočca, Rijeke, Pazina, Karlovca, Zagreba, Gornje Stubice, Varaždina, Čakovca, Koprivnice, Siska, Požege, Slavonskog Broda i Đakova, došli i u Vinkovce gdje je održano završno snimanje na kojem je KUD “Slavko Janković” pokazao svu raskoš i bogatstvo Vukovarsko-srijemske županije te uz tradicionalnu pjesmu i zvuke tamburice priveo kraju snimanje Vinkovačke jeseni u vašem gradu. Diljem Hrvatske kulturno-umjetnička društva prikazala su ono najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja. Sve županijske zajednice, savezi i smotre koje se održavaju tijekom godine i redovito šalju svoje predstavnike na našu državnu smotru sudjelovali su u ovome zahtjevnom projektu predstavljanja na 55. Vinkovačkim jesenima u jednim posebnim uvjetima.

Svečano otvorene 54. Vinkovačke jeseni USUSRET 55. POZNATOJ MANIFESTACIJI Vinkovačke jeseni idu dalje

– Ove godine Vinkovačke jeseni bit će nešto kraće, ali zato slađe. Uspjeli smo udovoljiti svim epidemiološkim uvjetima i da se ove godine održe u onakvoj formi na kakvu smo se naviknuli, ali vjerujem da će tijekom tri dana pokazati da smo tradicijski centar Hrvatske, uz bogatstvo i zajedništvo. S obzirom na to da se nalazimo u nezgodnoj situaciji, molim sve da vodimo računa jedni o drugima, da sačuvamo zdravlje i sve one koji vode računa o Vinkovačkim jesenima. Vjerujem da će ove Jeseni svima ostati u sjećanju – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Istaknuo je i da su tijekom snimanja diljem Hrvatske uvidjeli koliko su Vinkovačke jeseni važne Hrvatskoj i koliko su se svi KUD-ovi saživjeli s ovom vinkovačkom manifestacijom, koja je odavno prešla granice županije, ali i Hrvatske. Svečanost otvorenja bit će 18. rujna uz temu „Curo draga iz sokaka moga“, dok će ulicama u nedjelju 20. rujna proći KUD-ovi.