Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Nastavak natjecanja u Drugoj HBL

Virski boćari po pobjedu za samopouzdanje i u lov na jedno od prva četiri mjesta

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Korona je virsku i sve druge drugoligaške momčadi udaljila od zogova na četiri mjeseca

Potkraj studenoga 2020. virski boćari odigrali su susret 4. kola Druge HBL u kojemu su remizirali u Dubrovniku s Postranjem (12:12), a nakon toga je sezona prisilno prekinuta zbog pandemije.

Nakon lanjska 2,3 milijuna noćenja, Vir u iščekivanju gostiju Očekuje se još jedna dobra turistička sezona na otoku koji je destinacija nekretninskog turizma

Samo da ne bude bure

Korona je virsku i sve druge drugoligaške momčadi udaljila od zogova na četiri mjeseca. No, uoči nastavka sezone virski su boćari dobro raspoloženi.

U 5. kolu Vir je domaćin Naklicama, vodećoj i jedinoj neporaženoj momčadi drugoligaškog juga. Motiv je jasan sam po sebi, tim više što se Bluzeri vraćaju na svoje boćalište uz Muja nakon dugih deset mjeseci. Koronska je kriza utakmice iz zatvorenih boćališta, odnosno dvorane Crvene kuće u Zadru, vratila u prirodni ambijent otvorenih sportskih borilišta.

– Želimo pobijediti. To je naš sportski motiv u svakoj utakmici. Nakon Naklica igrat ćemo protiv Povljane, najvjerojatnije na zogovima Brodarice u Zadru, a potom ponovno nastupamo na Viru protiv Stivana. Imamo realne šanse doći do sve tri pobjede, što bi nas učvrstilo na samom ligaškom vrhu – kaže prva virska boćarska violina Darko Bašić. Rezon i ambicija klupskog predsjednika nisu bez osnove: pobjeda nad drugoligaškim liderom potvrdila bi kvalitetu virskog sastava, trijumf protiv Povljane na neutralnom boćalištu u Zadru sasvim je realna mogućnost, dok bi treća uzastopna pobjeda protiv konkurentskog Stivana donijela silno samopouzdanje i vrh drugoligaške tablice. Kako će ove godine zbog reorganizacije ligaškog natjecanja samo četiri drugoligaša s juga sljedeće sezone igrati u novoj, Prvoj HBL, dok će sadašnja Prva liga prerasti u nešto poput boćarske superlige s deset momčadi, želja za osvajanjem devet bodova iz tri susreta donijela bi puno više od dobrog položaja na ljestvici. No prvi korak treba napraviti u susretu s Naklicama, nekad prvoligaškom momčadi iz kraja koji se osim svojim boćarima diči i Poljičkom Republikom, soparnikom te srednjovjekovnim knezovima i županima. Naklice su junački u nizu pobijedile Crvene kuće (13:11), Postranje (13:11), Stivan (16:8) i Povljanu (18:6), a to je učinak za puni respekt.

ČISTI OTOK Za kupnju dva kamiona 1,5 milijuna kuna

– Moramo pobijediti želimo li nešto napraviti ove sezone, iako neće biti lako. Naklice su sada znatno jača momčad nego što su bili proteklih sezona – kazao je voditelj virskog boćarskog sastava Igor Vučetić još u studenome. Četiri mjeseca kasnije, Vučetića više brinu naleti bure koji su “oćelavili” virsko boćalište nego jaki suparnik. – Samo da ne bude bure, pa da igramo na normalnim zogovima – kaže Vučetić zagledan u boćalište, nebo i vremensku prognozu.

Pripreme počele na vrijeme

Valja se prisjetiti i boćarskih klasika koje su Virani i Poljičani odigrali prijašnjih sezona. Virani su tako u prošloj sezoni vrlo lako pobijedili Naklice (18:6) igravši nadahnuto u utakmici u kojoj su vodili s 18:0, dok su sezonu prije izveli još uvjerljiviji performans (18:4) s istim rukopisom i vodstvom 16:0. Ako su Bluzeri tada imali upaljene motore još od zagrijavanja, zaboravili su ih pokrenuti pri lanjskom gostujućem porazu (11:13) kada su sredinom druge ruke zaostajali velikih i gubitničkih 0:10.

Prije dvije godine nije bilo drame u Naklicama: domaćini su uvjerljivo pobijedili (15:7), iako se virska momčad držala do 7:9, a onda su Bluzere u trećoj ruci poplavile oborinske vode po kojima to poljičko mjesto nosi ime. Forma bi svakako trebala biti solidna jer su Virani na vrijeme započeli pripreme očekujući nastavak sezone, a i službene su treninge virski boćari odradili na zogovima na kojima će sada igrati ligaške utakmice.

Utakmica Vir – Naklice igrat će se zbog epidemioloških razloga bez prisutnosti gledatelja.