Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Malakološki muzej Makarska izgleda fantastično, a otvorit će ga premijer Plenković

Više od 3000 primjeraka školjki razgledavat će se i uz zvučne efekte

Malakološki muzej franjevačkog samostana utemeljio je cijenjeni prirodoslovac fra Jure Radić
1/5
Foto: TZ Makarska
Uz školjke Jadranskog mora, posjetitelji mogu vidjeti i brojne vrste tropskih i suptropskih mora, vrlo zanimljivih boja i oblika

Obnovljen, preuređen i obogaćen različitim multimedijalnim sadržajima, Malakološki muzej u Makarskoj zaista izgleda spektakularno! Iako još nije otvoren za posjetitelje, zavirili smo u preuređeni i modernizirani prostor u Franjevačkom samostanu Makarska i oduševili se bogatstvom i suvremenom prezentacijom zbirke makarskog Malakološkog muzeja koja je desetljećima ležala u neprikladnim uvjetima i polako propadala.

Foto: TZ Makarska

Od 9 do 11 sati čistilo se podmorje u pojasu od lučice Plišćevac, duž cijelog poluotoka Sv. Petar pa sve do kraja Donje luke Nakon akcija Think blue i Velika čistka Makarska čeka sezonu uređena i čista U samo dva sata izronili 4,6 tona otpada

Niz atrakcija

Radovi, čija se vrijednost na kraju popela na ukupno 1,250.000 kuna započeli su početkom srpnja prošle godine. Prostor je preuređen, ugrađene su toplinska i hidroizolacija, nabavljene su adekvatne vitrine, postavljeno je novo osvjetljenje, a posebna atrakcija su multimedijalni sadržaji, videomaterijali i zvučni efekti koji upotpunjuju doživljaj jedne od najbogatijih zbirki školjaka u nas.

Malakološki muzej franjevačkog samostana utemeljio je cijenjeni prirodoslovac fra Jure Radić. Nastao je zahvaljujući njegovu sistematskom i samoprijegornom radu, uz suradnju brojnih znanstvenika, muzejskih djelatnika i kolekcionara. Muzej je otvoren za javnost 30. travnja 1963. u starom dijelu Franjevačkog samostana koji je zaštićeni spomenik kulture. Od više 3000 primjeraka izloženih školjaka, uz školjke Jadranskog mora, posjetitelji mogu vidjeti i brojne vrste tropskih i suptropskih mora, vrlo zanimljivih boja i oblika.

Gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo zadovoljan je obavljenim radovima i ponosan na novo ruho muzeja.

Foto: TZ Makarska

Tradicija s plakatima na kojima najpoznatiji strip-junaci “oživljavaju” u Makarskoj započeta je 2006., a nastavlja se i u 2019. MaFest - najveći međunarodni festival stripa u Hrvatskoj Strip-radionice, izložbe originalnih radova Maurevića i Kordeja, koncerti, burza stripova...

– Prva izložba u staroj crkvi bila je prije punih 60 godina i napokon smo dočekali jedan prostor koji je po svemu prikladan za ovu zbirku. Iako je dio izložaka upravo zbog loših uvjeta propao, srećom smo imali i dosta rezervi i bez obzira na uistinu velik trošak, sada imamo prostor koji će trajati idućih stotinu godina – kaže fra Ante Čovo.

Znatiželjni Makarani i njihovi gosti službeno otvaranje Malakološkog muzeja neće morati dugo čekati. Gvardijan Franjevačkog samostana najavljuje da se će službeno otvaranje održati do polovice lipnja. Datum dogovaraju s premijerom Andrejem Plenkovićem koji ne želi propustiti ovaj događaj.

– Pozvao sam ga, on se rado odazvao i sada čekamo datum kada će biti slobodan i doći u Makarsku. Jer, iako su u svemu sudjelovali Grad Makarska, Turistička zajednica Makarske i Splitsko-dalmatinska županija, bez pomoći države ne bismo uspjeli realizirati ovako zahtjevan projekt – dodaje fra Čovo.

Foto: TZ Makarska

Financijska konstrukcija zatvorena je tako što je 500.000 kn osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, 300.000 kuna Ministarstvo kulture, 90.000 kuna platila je Splitsko-dalmatinska županija, 90.000 kuna Grad Makarska i 50.000 kuna Turistička zajednica Makarska. Riječ je o ukupno 1,030.000 kuna koje je ‘povukla’ makarska Razvojna agencija MARA, a uz to, Ministarstvo kulture i Splitsko dalmatinska županija prošle su godine Malakološkom muzeju donirali još ukupno 220.000 kuna.

Obaraju rekorde u predsezoni Makarsku posjetilo 50 posto više turista nego prošlogodišnjeg travnja

Novo ruho

– Tijekom prošle godine temeljem kvalitetno pripremljene dokumentacije od Franjevačkog samostana i našeg fra Ante Čove, MARA je pripremila nekoliko projektnih prijava vezanih za rekonstrukciju i sanaciju, kao i opremanje samog prostora Muzeja. Ponosni smo što nam je gvardijan ukazao povjerenje i mogu istaknuti da smo uspjeli osigurati dovoljno sredstava. Još više nas usrećuje što je fra Ante Čovo u jednom, kazala bih, rekordnom roku uspio sve realizirati – govori Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica MARA-e.

Hloverka Novak Srzić, direktorica TZ-a, oduševljena je novim ruhom stare makarske atrakcije u čiju će se ljepotu i zanimljivost gosti moći uvjeriti već za koji 
dan. 

Makarska novcem iz EU podiže kvalitetu života građana Projekti usmjereni na djecu s teškoćama u razvoju, zapošljavanju žena...