Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
DEMOGRAFSKA MJERA

Vrtić na Kosi-Torovima proširuje se za još 180 djece

1/6
Foto: Biograd na Moru
Od ove pedagoške godine biogradski vrtić ima prostoriju više, dograđen je za prostor športske dvorane u vrijednosti od 1,152.000 kuna

Dječji vrtić u Biogradu na Moru počeo je s radom prije 44 godine, još 1975. godine. Ima dva objekta, matični vrtić u Ulici Marina Držića u samom gradu i njegovo područno odjeljenje u Paškoj ulici na Torovima - Kosi Zapad, iznad Jadranske magistrale, te iznajmljeni prostor u hotelu Adria, nasuprot srednje škole.

DEMOGRAFSKA POLITIKA Položena povelja u temelje budućeg dječjeg vrtića u Višnjici

- U pedagoškoj godini 2019./2020. u vrtić u jutarnjoj smjeni polazi 186 djece, s predškolskom djecom preko 200. U matični vrtić polazi 120, u područno odjeljenje 44 djece, a zbog velikih broja mališana imamo i jedno odjeljenje u hotelu Adria s 22 djeteta - kazala je Esma Brzić, ravnateljica Dječjeg vrtića Biograd na Moru.

Od ove pedagoške godine biogradski vrtić ima prostoriju više, dograđen je za prostor športske dvorane u vrijednosti od 1,152.000 kuna. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Gradu Biogradu na Moru odobrilo je nepovratna sredstva u iznosu od 505.542 kune, dok je preostali dio od oko 650.000 kuna osigurano iz gradskog proračuna.

Foto: Biograd na Moru

- U dograđenom prostoru je grupa od 22 mališana. Grad Biograd na Moru svesrdno radi na povećavanju kapaciteta, u pripremi je projekt rekonstrukcije vrtića na Kosi koji će se podignuti na kat te će imati 10 prostorija za oko 220 djece, odnosno za gotovo 180 više djece nego dosad, najavila je Brzić dodajući kako će u konačnici biogradski matični i područni vrtić moći primiti dvostruko više djece, do 400 djece.

- To je zasigurno dugoročno rješenje za gradske potrebe, istaknula je Brzić kazavši kako nakon izgradnje novog dječjeg igrališta u područnom vrtiću slijedi izgradnja i u matičnom vrtiću.

Dječji vrtić nije tek čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potpora je roditeljima.

Poticanje razvoja osobnosti i samopouzdanja

- Nastojimo biti što bolja dopuna obiteljskom odgoju, uz poticanje razvoja osobnosti svakog djeteta, njegovog samopouzdanja. Želimo pokazati kako igraonice unutar redovnog programa mogu biti mjesto isprobavanja i razvijanja dječjih kreativnih mogućnosti.

Međunarodni tjedan djeteta Mališani iz vrtića posjetili gradsku upravu

Među njima je i besplatno učenje engleskog jezika za djecu od tri do sedam godina, koje u potpunosti financira osnivač Grad Biograd na Moru, ističe Brzić koja se pritom zahvalila Ivanu Knezu, gradonačelniku, na svesrdnoj pomoći i potpori.

Dječji vrtić poznat pod športsko-zabavnoj manifestaciji djece i roditelja pod nazivom Tatamatijada, mjesto je zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život.

Foto: Biograd na Moru

- Osim UNICEF-ove radionice kroz koju su u 10 godina prošla 63 roditelja, tu je i projekt pomoći djeci s teškoćama iz spektra autizma, odnosno govorno-komunikacijskim teškoćama kroz poseban program s mogućnošću integracije u redovne vrtićke skupine, kazala je Brzić.

Projekt rada s takvom skupinom djece dječji vrtić je aplicirao na natječaj Zaklada »Hrvatska za djecu«, te je dobio financijsku potporu u iznosu od 49.808 kuna.

- Taj program je vrlo specifičan, iziskuje posebnu brigu, zaključila je Esma Brzić.