Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Kongres poduzetnica

Vukovar dobio povelju – grad prijatelj ženskog poduzetništva

Kongres poduzetnica
Foto: Branimir Bradarić
Te mjere nam jako pomažu, a i edukacije su važne jer svako novo znanje i iskustvo danas je vrlo važno. U Vukovaru ima poduzetnica, ali mislim da bi ih moglo biti puno više – rekla je vlasnica elektrosolarnog broda Bajadera Zrinka Šesto

Na Kongresu poduzetnica koji je održan u Zagrebu, najvećem poslovnom okupljanju žena u poduzetništvu jugoistočne Europe, Grad Vukovar dobio je Povelju – grad prijatelj ženskog poduzetništva. Riječ je o nizu mjera i odluka koje su gradske vlasti donijele kako bi pomogle razvoj ženskog poduzetništva. Jedna od tih mjera je i provođenje besplatnih izobrazbi za poduzetnice što se provodi u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom.

Na dobrome putu

– Riječ je o besplatnim edukacijama koje prolaze poduzetnice, ali i sve one koje planiraju nešto pokrenuti. Radionice dijelimo u dvije skupine, i to na one u kojima im se pružaju temeljne informacije o poreznom sustavu, računovodstvu, poslovnoj organizaciji, planiranju i slično, ali i na motivacijske radionice što je jako važno – rekla je direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić.

Ivan Penava Penava predstavio rezultate U Vukovaru lani 78 radnika više nego godinu dana ranije

Pojašnjava i kako Hrvatska, nažalost, nije zemlja poduzetničkoga karaktera te da se o poduzetništvu i njegovu razvoju ne uči u školama. Prema njezinim riječima, u poduzetništvo se u Hrvatskoj najčešće ulazi iz nužde kada ljudi ostanu bez posla i kada su jednostavno prinuđeni nešto napraviti. Upravo je stoga važno upoznati ih sa zakonskim odredbama, ali i motivirati i ojačati da ne odustanu na prvoj prepreci. U tome su posebne žene ranjive.

– Rezultat svega toga je da nakon prvog ciklusa imamo 4-6 žena koje su na Zavodu za zapošljavanje, a koje otvaraju svoje obrte ili su u postupku otvaranja – rekla je Dropulić.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako je ova Povelja samo još jedan dokaz kako je Grad na dobrome putu te da trebaju nastaviti ispunjavati ciljeve koje su si zadali.

Edukacije su važne

– Vukovarsko gospodarstvo naša je primarna zadaća jer će jedino njezino ispunjenje pridonijeti povećanju broja zaposlenih i zaustavljanju iseljavanja iz naših krajeva. Razvili smo mjere i programe koje naši poduzetnici prepoznaju te u međusobnoj intenzivnoj komunikaciji nastojimo osigurati ono što im je doista potrebno za razvoj njihova poslovanja – rekla je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Ivan Penava Planovi za daljnje proširivanje Gospodarske zone Grad Vukovar kupio nekretninu od Borova površine čak 69 hektara

I same vukovarske poduzetnice kažu kako su zadovoljne mjerama za poticanje poduzetništva koje je Grad donio te da pri tome nema nikakvih odvajanja žena i muškaraca.

– Te mjere nam jako pomažu, a i edukacije su važne jer svako novo znanje i iskustvo danas je vrlo važno. U Vukovaru ima poduzetnica, ali mislim da bi ih moglo biti puno više. Žene treba osnažiti da uđu u te vode – rekla je vlasnica elektrosolarnog broda Bajadera Zrinka Šesto.

Slično razmišlja i Ružica Dufek iz Agencije za promet nekretninama, koja kaže kako su besplatne stručne edukacije svima važne posebno dok posao ne krene.

Tomislav Josić Svečanost Za Dan hrvatskih branitelja položeni vijenci, otvorena izložba slika