Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predstavljen zajednički projekt Biograda na Moru i četiri općine

Za održivo gospodarenje otpadom stižu letci, vodiči, ali i aplikacija

Odvoz smeća u Biogradu
Foto: Grad Biograd na Moru
U realizaciji su projekti vrijedni 120 milijuna kuna, a u pripremi još 10 milijuna kuna, ukupno 130 milijuna vrijednosti razvojnih projekata

U biogradskoj Gradskoj vijećnici predstavljen je projekt “Nije mi teško - zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu”, zajednički 
projekt Grada Biograda na Moru i općina Pakoštane, Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke. Sredstva su povučena iz Europske unije.

– Ukupna vrijednost projekta je 503.886 kuna od čega će 85 posto biti sufinancirano iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2010., točnije 428.303 kuna – kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.

Biograd na Moru biograd na moru Poduzetnički inkubator prilika za OPG-ove, inovatore...

Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava potkraj proteklog mjeseca donijelo je Ministarstvo zašite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kružno gospodarstvo

– Cilj projekta je informirati i educirati stanovnike o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom u tom konceptu. Mjere koje će pomoći ostvarenju cilja odnose se na provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti kojima će se ciljane skupine javnosti potaknuti na sprečavanje nastanka otpada, odvojeno sakupljanje komunalnog otpada, kućno kompostiranje i ponovnu upotrebu predmeta – ističe Čupić.

Provedba projekta kreće prvog dana sljedeće godine i traje 20 mjeseci, do 31. kolovoza 2020., a usmjerena je na informiranje stanovništva o novom sustavu prikupljanja otpada.

Tjedan knjige Mjesec hrvatske knjige u Biogradu na Moru Samostan osnovao P. Krešimir IV., srušili ga Mlečani, zatvorili Francuzi

– Projektom će se uspostaviti mrežna stranica o gospodarenju otpadom za područje jedinica lokalne samouprave, aplikacija za održivo gospodarenje otpadom za pametne telefone i vodič za sprečavanje nastanka otpada.

S otpadom će se postupati odgovorno, on će se odvojeno sakupljati, ponovno će se koristiti predmeti, uvodimo kompostiranje, izradit će se letci za sprječavanje nastanka otpada, naljepnice za označavanje kanti i kontejnera za strane turiste s uputama za odgovorno postupanje s otpadom, kao i plakati za sprečavanje nastanka otpada – detaljno je nabrojio voditelj LAG Laura.

Najviše za inkubator

Čupić je potom predstavio ostale razvojne projekte u Biogradu na Moru sufinancirane fondovima EU. Istaknuo je da je u realizaciji 120 milijuna kuna, a u pripremi još 10 milijuna kuna, ukupno 130 milijuna kuna vrijednosti razvojnih projekata.

Radionica u Biogradu radionica U Biogradu počele pripreme za program “Škola za život”

Riječ je o reciklažnom dvorištu (5,138.621 kn), pretovarnoj stanici (5,600.000 kn), poduzetničkom inkubatoru (37,979.211 kn), zajedničkom projektu jedinica lokalne samouprave bivše općine Biograd i Polače, Turističkom informativnom centru i Parku prirode Vransko jezero (24,459.220 kuna), Centru za održivi aktivni turizam Biosfera Biograd (21,756.756 kuna), proširenju Dječjeg vrtića Biograd (505.542 kune), Centru za socijalnu skrb (4,400.000 kuna), POS-ovim zgradama s 36 stanova (4,000.000 kn) i energetskoj obnovi športskog objekta NK Primorac (296.657 kuna).

– Predstoji nam projekt Industrijska zona Biograd u vrijednosti 8,340.659 kuna te projekt širenja mreže socijalnih usluga u zajednici Novi start vrijedan 1,494.600 kuna – zaključio je Ivan Čupić.

Različiti računi za odvoz smeća

- Mi smo jedna od rijetkih sredina u Zadarskoj županiji koja je napravila dobar dio posla u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Prilagođavamo se na čipiranje posuda za prihvat, odnosno odvoz komunalnog otpada i odvajanje otpada kada je riječ o biootpadu, papiru, kartonskoj ambalaži, plastici i drugim različitim kategorijama otpada. Vjerujem da ćemo početkom nove godine, čim se izgradi reciklažno dvorište, krenuti s primjenom – kazao je Krunoslav Pešić, direktor Bošane.

- To će motivirati građane da odvajaju otpad jer cijena odvoza komunalnog otpada neće biti ista za sve. Onaj tko se bude savjesno pridržavao odvojenog prikupljanja imat će i manji račun, a nesavjesni će plaćati više račune. Naime, svi će korisnici imati fiksni dio, dok će varijabilni, odnosno promjenjivi dio usluge ovisiti o broju odvoza kanti. Različite kategorije otpada građani će moći slobodno odlagati na reciklažno dvorište – poručio je Pešić naglasivši kako korisnicima već dulje vremena osiguravaju žute vrećice za prihvat plastične ambalaže, plave kante za prihvat kartona i kartonske ambalaže, a od početka godine i bijele prozirne vrećice za prihvat otpada.