Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Povećava se ulaganje u važnu gospodarsku granu

Za razvoj turizma izdvajat će se čak 14 posto izvornih prihoda u proračunu

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Međimurje u 2020. obilježava 160 godina prve željezničke pruge u Hrvatskoj, 1600 godina od smrti sv. Jeronima i 400 godina od rođenja Nikole Šubića Zrinskog

Glavni ured Hrvatske turističke zajednice za prvu županiju koju će obići odabrao je Međimurje, što nije slučajno. Međimurje je najuspješnija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske.

"Ti si meni po serdini srca" Međimurske popevke pjevalo više od 200 izvođača

– S pozicije županije koja je trostruka europska destinacija izvrsnosti čija je nematerijalna i materijalna kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, a koja je premašila brojku od 200.000 noćenja u 2019. godini, pružila nam se prilika da se sami razvijamo prema vlastitoj strategiji i da uredimo sredinu iskorištavajući sve svoje potencijale, ulažući u infrastrukturu, ali i stvarajući dodanu vrijednost u turizmu – rekao je župan i predsjednik Turističke zajednice MŽ-a Matija Posavec na radnom sastanku voditelja turističkih zajednica s direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem.

Staničić je čestitao na rezultatima i nagradama, među kojima su nagrada za najuspješniju destinaciju kontinentalnog turizma u Hrvatskoj i čak tri nagrade Europske komisije za Europsku destinaciju izvrsnosti EDEN.

Gospodarski pokazatelji Plaće u prosjeku rasle za 7,43 posto

Turizam je važan u Međimurskoj županiji, koja devet posto izvornog prihoda županijskog proračuna usmjerava prema toj gospodarskoj grani, a u planu za 2020. godinu taj se udjel povećava na 14 posto.

– Takvu financijsku potporu za turizam ne izdvaja nijedna kontinentalna županija – istaknuo je župan Posavec i dodao da Međimurje u 2020. godini čekaju važne, turistički zanimljive obljetnice, poput 160 godina prve željezničke pruge u Hrvatskoj, 1600 godina od smrti svetog Jeronima koji je rođen u Štrigovi i 400. obljetnica rođenja Nikole Šubića Zrinskog, a to su brendovi koji mogu promovirati Hrvatsku u svijetu, posebice u svijetlu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom.

– Novi zakoni dat će mogućnost sufinanciranja projekata koji idu u pravcu daljnje revitalizacije i valorizacije kulturne i povijesne baštine, aktivnog turizma, zdravstvenog turizma, enogastronomije i onog što je po nama vrlo važno, edukacije. Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Fond za udružene turističke zajednice omogućit će sufinanciranje svih onih projekata koji će pridonijeti daljnjem razvoju turizma, povećanju smještajnih kapaciteta te osmišljavanju i realizaciji novih turističkih proizvoda i ukupne turističke ponude. Vjerujem da Međimurje čeka svjetla turistička budućnost – kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Staničić. 

Godišnjica uvrštenja popevke na UNESCO-ov popis Svaki šesti Međimurac amaterski se bavi kulturom i baštinom Andrašec u interpretaciji hrvatskoga juga Četvrta Furjonova zviezda spojila Međimurje i Dalmaciju