Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Grad Vukovar izdvaja znatna sredstva za socijalne potrebe građana

Za školarce osigurani besplatni udžbenici, bilježnice, obuća...

Učenici u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Gradske vlasti osmislile su niz mjera kako bi pomogle roditeljima da lakše opreme svoje đake i rasterete im kućni budžet

Grad Vukovar je poznat u Hrvatskoj kao grad koji izdvaja značajna sredstva za socijalne potrebe svojih građana. U to su uključena i sredstva namijenjena roditeljima učenika kako bi njihovim kućnim budžetima u što većoj mjeri olakšali početak školske godine.

Centar kompetencija Projekt EU za održivo korištenje drvne sirovine pokrenut u veljači Rosewood će pomoći da bolje iskoristimo potencijale šuma

Besplatan prijevoz

Povodom početka nove školske godine gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima posjetio je Osnovnu školu Siniše Glavaševića gdje je podsjetio kako već petu godinu Grad Vukovar nastavlja s dobrom praksom osiguravanja besplatnih udžbenika za sve vukovarske osnovnoškolce. Također, ove će godine svi učenici osnovnih škola dobiti komplete bilježnica s motivima Grada Vukovara kao i preobuku za nastavu.

– Za nabavu 1494 nova udžbenika Grad je u proračunu osigurao 300.000 kuna. Naše osnovnoškolce od prvoga će dana škole na klupama čekati besplatni udžbenici i komplet bilježnica. Gradska tvrtka Vodovod grada Vukovara financira 1901 komplet bilježnica, za što ove godine izdvaja 200.000 kuna. Bilježnice su i ove godine ukrašene motivima grada Vukovara te prigodnim tekstovima. Ovime od malih nogu našim najmlađim sugrađanima nastojimo razvijati i njegovati ljubav prema našem gradu. Za preobuku svih učenika osnovnih škola Grad Vukovar osigurao je 200.000 kuna. Za učenike od 1. do 4. razreda osiguran je 941 par cvički, a za učenike od 5. do 8. razreda osigurano je 955 pari startasica što je ukupno 1896 pari preobuke – rekao je Penava prilikom posjete ovoj školi.

Podsjetio je i na druga davanja poput besplatnog prijevoza za učenike, besplatnog ljetovanja za svu djecu osnovnih škola, krstarenja na Jadranu za one najbolje…

Na tribini je uz Ivana Đikića govorio i tajnik u Ministarstvu znanosti Tome Antičić te zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček Gostovanje poznatog znanstvenika u okviru manifestacije “Znanost za mlade” Mladi ne odlaze van zbog većih plaća nego zato štu tu nema perspektive

”Vatrogasne” mjere

Tu su i vatrogasne mjere za sa socijalno ugrožene obitelji. Ipak, demografski problemi i ove godine uzrokuju nešto manji broj upisane djece u osnovne škole.

– Bilježimo dosta manji broj upisanih prvašića dok je ukupan broj učenika upisanih u osnovne škole za devet manji u odnosu na prošlu školsku godinu. Nadamo se kako ćemo uskoro okrenuti te trendove i krenuti nabolje – rekao je Penava. Slavica Mišić, ravnateljica OŠ Siniše Glavaševića, rekla je da pomoć grada puno znači roditeljima u opremanju njihovih učenika.

– Mislim da je to uistinu dobar početak jer se roditelji mogu više posvetiti učenju i uspjehu djece, a manje financijama – rekla je Mišić. Roditelji školaraca više su nego zadovoljni činjenicom da su uz pomoć Grada uštedjeli nekoliko stotina kuna po školarcu.

– Velika su to davanja tako da mi roditelji možemo samo zahvaliti gradskim vlastima na pomoći. Uštedjeli su nam nekoliko stotina kuna po djetetu i omogućili da djecu lakše opremimo za školu. Sve što su nam gradske vlasti osigurale besplatno mi bismo morali kupiti. I uz sve to ima još davanja jer stalno treba nešto kupiti, donijeti ili platiti – rekao je Ivan Slavka, otac troje školaraca iz Vukovara.

Žene poduzetnice Iz Hrvatske i Makedonije Susret žena poduzetnica u Vukovaru