Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na Viru su dolasci rasli 24,7 posto, a noćenja 13,4 posto

Za vrijeme Virskih maškara, Vir je bio u novom velikom turističkom uzletu

1/2
Foto: Općina Vir
Iako u ovim slučajevima nije riječ o velikim brojkama noćenja, svakako su, tvrde na Viru, pokazatelj pozitivnog trenda i velikog povratka tradicionalnih virskih gostiju u zimskim mjesecima

S čak 24,7 posto više dolazaka i 13,4 posto više turističkih noćenja ostvarenih u siječnju i veljači 2020. godine, Vir je već sada na dobrom putu da nadmaši sjajnu i rekordnu prošlogodišnju turističku godinu.

Obilježavanje Dana žena Kava, kolači i crvene ruže za sve Viranke

Gosti iz UK i SAD-a

U prva dva mjeseca ove godine zabilježena su 6302 noćenja (lani 5556), dok su turističke dolaske ostvarila 464 gosta (lani 372) iz 14 svjetskih zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

U oba su slučaja gosti iz inozemstva brojkama nadmašili domaće turiste: noćilo je 4018 stranih turista (63,8 posto od ukupnog broja noćenja) s rastom od 9,78 posto, dok su domaći gosti zabilježili nešto skromnija 2284 noćenja (36,2 posto), ali uz veći rast od 20,5 posto.

U dolascima su također dominirali stranci koji su imali 295 turističkih dolazaka tijekom siječnja i veljače, što iznosi 63,6 posto od svih dolazaka te predstavlja gotovo u dlaku identičan podatak kao u slučaju noćenja, ali sa znatno jačim rastom od 19,4 posto. Hrvati su sudjelovali sa 169 turističkih dolazaka (36,4 posto) i jačim pokazateljima rasta od 35,2 posto, izvijestili su nas o turističkim brojkama iz virske lokalne uprave i dodali da statistika prva dva mjeseca, pored navođenja novih rekordnih podataka, pokazuje da je otok prvi put nakon 2018. godine u novom trendu dvocifrenog rasta.

Mađari ostaju turistički broj jedan, Vir im je egzotična jadranska destinacija Raspisan natječaj za gradnju novog dječjeg vrtića u Crnici Mađari ostaju turistički broj jedan, Vir im je egzotična jadranska destinacija

Cilj je više od milijun noćenja

Pogotovo to vrijedi za statistiku turističkih dolazaka koja je prošle godine u siječnju i veljači bila u neznatnom rastu, a onda je zahvaljujući kišnim i hladnim razdobljima u svibnju i u prvoj polovici lipnja, uspostavila prvo dramatičan pad, a onda do konca prosinca 2019. pokazatelje gotovo istovjetne onima od prethodne godine. Sada su, tvrde s Vira, pokazatelji sjajni, ponovno uvjerljivo rekordni, a najveće zasluge pripadaju prošlogodišnjim šampionima noćenja na Viru, gostima iz Slovenije, koji su ostvarili 1212 turističkih noćenja (30,2 posto od svih noćenja stranaca) s rastom od 36,8 posto, potom Bosancima i Hercegovcima s 1138 noćenja (28,3 posto) te posebno Austrijancima, Nijemcima, Česima i Mađarima čiji je rast minimalno iznosio 58 posto (Nijemci), a najviše čak 1288 posto (Mađari)! Iako u ovim slučajevima nije riječ o velikim brojkama noćenja, svakako su, tvrde na Viru, pokazatelj pozitivnog trenda i velikog povratka tradicionalnih virskih gostiju u zimskim mjesecima.

– Slovenci vode i u turističkim dolascima tijekom siječnja i veljače (92), slijede Bosanci i Hercegovci (91), Nijemci, Mađari, Austrijanci, Slovaci itd. Ono što posebno raduje iznimno je visok prosjek noćenja domaćih i stranih gostiju na otoku u ovo doba godine, a on iznosi čak 13,5. Ako se po jutru dan poznaje, jasno je kako na Viru zbog sjajnih prvih pokazatelja turističkog prometa već trljaju ruke, jer se postavljeni ciljevi za 2020. godinu čine realnima i dohvatljivima, a oni su: biti na kraju turističke godine bolji u odnosu na prethodnu (prema tri milijuna noćenja) te u smislu pune turističke afirmacije – dohvatiti u srpnju više od milijun noćenja, time preskočiti Rovinj i biti broj jedan u Hrvatskoj – zaključuju s Vira.

VRIJEME ZA GABLEC Mladi Virani na skijanju u Češkoj

Vir bolji od Rijeke i Dubrovnika

Iako su tijekom siječnja u kategoriji nekomercijalnog smještaja europska prijestolnica kulture Rijeka (2732 noćenja) i Dubrovnik (2279) izgurali Vir na treće mjesto (2000), otok se u veljači tijekom Virskih maškara vratio na velika vrata. Ostvario je 3393 noćenja u nekomercijalnom smještaju, drugoplasirana je Rijeka s 2754, treći Dubrovnik s 2494 i četvrti Vodnjan s 2219, a to su jedine destinacije s više od dvije tisuće noćenja u ovoj kategoriji praćenja turističkog prometa, izvijestili su s Vira.