Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dobroslavić i Bandić predstavili manifestaciju “Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu”

Zagrepčani, kupujte prave neretvanske mandarine izravno od proizvođača!

Mandarine se u Zagrebu prodaju na devet lokacija
1/4
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ovogodišnji je urod oko 50.000 tona. Zbog količine uroda i embarga izvoza u Rusiju nije lako osigurati plasman. Zato nam je ovo jako bitno, kaže župan Dobroslavić

Pravim, ukusnim, sočnim, mirisnim i slatkim neretvanskim mandarinama sada se mogu sladiti i Zagrepčani bez sumnje u njihovo podrijetlo, kupujući ih na javnim površinama u svom gradu, izravno od proizvođača. Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić održali su konferenciju za novinare o akciji za bolji plasman mandarina u Zagrebu nazvanu “Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu”.

dubrovačko-neretvanska županija Položeni vijenci u čast poginulim konavoskim domobranima

Osnovali povjerenstvo

Tom manifestacijom Grad Zagreb osigurat će 25 štandova na devet javnih lokacija u gradu za neposredne proizvođače iz doline Neretve. Gradonačelnik Bandić pozvao je građane na kupnju toga zdravog voća od neposrednih proizvođača i najavio obilazak prodajnih mjesta. Župan Dobroslavić zahvalio je gradonačelniku Bandiću na uključivanju Grada Zagreba u tu akciju i naglasio važnost takve prodaje za proizvođače.

– Ovogodišnji je urod mandarina u dolini Neretve oko 50.000 tona. Zbog količine uroda i nemogućnosti izvoza na rusko tržište nije lako osigurati plasman za sav urod. Zato nam je ova manifestacija vrlo važna – naglasio je Dobroslavić.

Gradnja poduzetničkog inkubatora u Pločama Nakon dubrovačkog gradi se novi poduzetnički inkubator Župan Dobroslavić zadovoljan radovima na poduzetničkom centru u Pločama

Napomenuo je da se slična akcija odvija i u više drugih gradova i općina zahvaljujući nastojanjima Županijskog povjerenstva za mandarinu i susretljivošću Udruge gradova i Mreže LEADER.

Na konferenciji za novinare prikazan je vizual “Neretvanske mandarine” koja je dobila zaštićenu oznaku izvornosti u EU. Na konferenciji su bili i zamjenica župana i predsjednica povjerenstva Žaklina Marević te član povjerenstva i zamjenik gradonačelnika Metkovića Robert Doko.

Odličan odaziv

– U svom radu Povjerenstvo za mandarine preuzelo je na sebe ogroman posao: od sudjelovanja u odlučivanju s proizvođačima i otkupljivačima o datumu početka berbe, mjerenja šećera u plodu i uvida u obojenost i izgled ploda do suradnje s MUP-om kako bi se omogućile lakše i brže dnevne migracije stranaca, odnosno berača u vrijeme berbe mandarina, što se posebno odnosi na stanovnike BiH – rekla je Žaklina Marević.

Jedna od glavnih inicijativa koju je pokrenulo Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije konkretna je logistička pomoć proizvođačima pri osiguranju samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske. U ovu inicijativu uključeno je oko 50 OPG-ova iz doline Neretve koji na ovaj način predstavljaju, nude i prodaju vlastite, domaće i svježe mandarine, netom ubrane iz svojih voćnjaka pružajući na taj način svim kupcima mogućnost konzumacije prvoklasnih proizvoda čija je kvaliteta sinonim izvrsnosti već desetljećima.

Dubrovnik U sklopu projekta AdriaMORE Protupožarna brodica od 950.000 kn bit će na Mljetu

Javne površine proizvođačima mandarina ustupili su Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedjelja, Duga Resa, Ozalj, Novalja, Skradin, Kaštela, Drniš, Zadar, Kraljevica, Novi Vinodolski te dvije lučke uprave u gradovima Dubrovniku i Rabu.Od općina odazvale su se Nova Rača, Zrinski Topolovac,
Velika Pisanica, Selnica, Strahoninec, Štrigova, Gradec, Orle, Kamanje, Jasenice, Novigrad,
Zemunik Donji, Vrbovsko, Kostrenae, Babina Greda, Nijemci, Cerna, Gradište, Erdut, Ernestinovo
i Semeljci. Svakodnevno u Povjerenstvo pristižu odobrenja od novih jedinica lokalne samouprave.

Prijateljice promovirale Korčulu Razgovor s direktorom županijske Turističke zajednice Vladimirom Bakićem ‘Rujan je na jugu Hrvatske po popunjenosti i dalje dio glavne sezone’