Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Mjesto u općini Grožnjan najbolje očuvani primjer srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre

Završje – Piemonte d’Istria u izboru za najbolju europsku filmsku lokaciju

1/2
Foto: Istarska županija
Svoj glas Završju, kako bi upravo lokacija u Hrvatskoj bila najbolja, možete dati do 30. prosinca 2019.

European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa treći put organizira izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji.

GENIJALNA PRILIKA 17. Dani gljiva u Brtonigli, prikazano više od 200 primjeraka

Statiralo oko 1650 ljudi

U prvoj fazi natječaja svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korišten u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između siječnja 2018. i srpnja 2019. godine. Među deset lokacija u užem izboru uvršten je i istarski gradić Završje – Piemonte d’Istria, kandidat Istarske filmske komisije – Istria Film Commission, koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije.

Film koji je na toj lokaciji sniman režirao je Otto Bathurst, a scenarij potpisuje Joby Harrold. Glavne uloge tumače Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin. Na filmu je u Hrvatskoj radilo više od 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1650 statista. Snimanje je realizirano uz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra.

U 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj. Dobar dio radnje odigrao se u Dubrovniku koji je “glumio” Nottingham. Nakon Dubrovnika filmska ekipa preselila se u Istru, preciznije Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

Pula titule najboljima Istraživanje potvrdilo: Istarski su gradovi najrazvijeniji u Hrvatskoj

Završje, u općini Grožnjan, “glumi” Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley. Robin Hood dolazi na zgarište svog rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa Nottinghama. Upravo se na tom području snimaju impresivne akcijske scene.

Distribucija filma je počela je 21. studenog u SAD-u, a u hrvatskim smo ga kinima gledali od 29. studenoga u distribuciji Blitz Film &Video Distribution.

Sada je red na publici da svojim glasom, između deset nominiranih, odabere najbolju filmsku lokaciju. Jedna e-mail adresa vrijedi jedan glas, što je potrebno potvrditi povratnom porukom koja će pristići u e-mail sandučić glasača. Svoj glas Završju, kako bi upravo lokacija u Hrvatskoj bila najbolja, možete dati do 30. prosinca 2019. putem poveznice: Link: https://cineuropa.org/en/felaindex/380516/.

Inače, deset lokacija u konkurenciji za nagradu sve redom naglašavaju ljepotu i raznolikost Europe. Osim Završja u Hrvatskoj, u konkurenciji su i Atena u Grčkoj gdje je sniman film “The Little Drummer Girl by Chan-wook Park” (2018.), zatim Vilnius u Litvi s filmom “Chernobyl” Craiga Mazina (2018.). U Njemačkoj je to Delphi Theatre sa serijom “Babylon Berlin” Henka Handloegtena, Toma Tykwera, Achima von Borriesa (2017.), zatim lokacija Dorfulija u Sjevernoj Makedoniji gdje je sniman film “Honeyland” Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova (2012.-2018.), El Hierro u Španjolskoj s filmom “Hierro” Jorgea Coire (2018.), Luggala u Irskoj i film “Vikings” Michaela Hirsta (2018.), zatim Lviv u Ukrajini sa “Stories” (Mati Kochavi, Maja Kochavi, 2018.). U Italiji je to Rocca Guidonesca di Rocchettine gdje je sniman “Il Nome della Rosa” (Giacomo Battiato 2018.) te “Royal Brussels” u Belgiji s filmom “Les Miserables” Toma Shanklanda (2018.).

Pula Na 22. obrtničkom sajmu Istre 132 izlagača

Inače, Istarska filmska komisija – Istria film commission ustrojstvena je jedinica unutar IKA-e – Istarske kulturne agencije. Istarska kulturna agencija javna je i neprofitna ustanova koju je Istarska županija osnovala 2002. s ciljem razvoja kulturnog sektora u Istri, odnosno promocije Istarske županije kao zanimljive filmske destinacije.

Srodne grane

Budući da su turizam i filmska industrija srodne grane, komisija predstavlja sponu između audiovizualne produkcije i istarskih lokaliteta. Upravo korištenjem određenih lokacija u Istri kao kulise u gledanim filmovima podiže se svijest o nematerijalnoj i materijalnoj kulturnoj baštini, jedinstvenim regionalnim obilježjima, okolišu i turizmu